Febetra : “Zonder efficiënte controles wordt herziening detacheringsrichtlijn maat voor niets”

In het najaar wordt er in het Europese Parlement gestemd over de herziening van de detacheringsrichtlijn. Febetra roept alle instanties op om het aspect ‘efficiënte controles’ niet uit het oog te verliezen. “Het heeft totaal geen zin om energie te investeren in nieuwe regels, als achteraf blijkt dat ze oncontroleerbaar zijn. Indien de controlediensten het vertikken om informatie uit te wisselen of niet bereid zijn om over de grenzen heen samen te werken, zoals dat in het verleden veelal het geval geweest is, dan zullen we geen stap verder staan in de strijd tegen sociale dumping. Te meer er geen echte sancties voorzien zijn ten aanzien van lidstaten die blijk geven van slechte wil. In zo’n complexe materie als de detachering van werknemers, is het absoluut geen luxe, maar een echte must om te kunnen beschikken over efficiënte tools die het mogelijk maken om na te gaan of de regels in de praktijk correct nageleefd worden.”, zegt febetra-directeur Philippe Degraef. Sinds maart 2016 probeert eurocommissaris Marianne Thyssen de detacheringsrichtlijn 96/71/EC te laten aanpassen. Deze richtlijn dateert van 1997 en laat toe dat werknemers uit Oost-Europese lidstaten tijdelijk tegen een lager loon in West-Europese EU-landen kunnen werken. De onderhandelingen over de herziening van de detacheringsrichtlijn zijn volgens veel insiders in een afrondende fase terecht gekomen. Wat houdt het huidige voorstel in ?

  • de tekst bewerkstelligt dat de gedetacheerde werknemer aanspraak kan maken op een uitgebreide harde kern van arbeidsvoorwaarden, die verplicht van toepassing wordt op alle economische sectoren.
  • alle looncomponenten moeten onder ‘remuneration’ worden verstaan en onder deze harde kern van arbeidsvoorwaarden vallen.
  • tijdens de detachering moet de Belgische wetgeving en bepalingen met betrekking tot huisvesting in de Belgische cao’s van toepassing zijn.
  • uitzendkrachten moeten behandeld worden net zoals als werknemers van de inlener.
  • Na 24 maanden detachering zou een gedetacheerde werknemer behandeld worden als werknemer binnen het gastland. De nieuwe Franse president Emmanuel Macron vindt dat dit na 12 maanden moet gebeuren.

Dit voorstel werd tijdens en informele raad Werkgelegenheid in Estland op 19 en 20 juli 2017 besproken. Nu moet de Raad instemmen met het voorstel, maar ook het Europees Parlement. Op 28 september wordt er gestemd door parlementaire commissies over de 500 ingediende amendementen. In het beste geval zou het Europees Parlement in het najaar met een standpunt in eerste lezing komen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo