“Zalando wil in Nederland gedetacheerde Poolse arbeiders inzetten”

 07/03/2018  Philippe Van Dooren  News Logistics, Real Estate
“Zalando wil in Nederland gedetacheerde Poolse arbeiders inzetten”

Volgens Thierry Bodson, secretaris generaal van de FGTB, trekt Zalando naar Nederland omdat de Duitse webhandelaar  daar gedetacheerd logistiek personeel wil inzetten. Dat is de ware reden waarom de locaties in België niet werden weerhouden, zei hij in een interview met de RTBF.

Zalando onderzoekt al meer dan twee jaar een geschikte locatie om een distributiecentrum voor de Benelux en Frankrijk te vestigen. Volgens een persbericht van de Duitse groep is de keuze van de locatie nog niet gemaakt. Ze zegt nog “in gesprek te zijn met lokale autoriteiten in verschillende delen van Europa, waaronder België, Nederland, Frankrijk en Duitsland”.

Gisteren meldden De Tijd en L’Echo dat het Waalse Dour-Elouges, ondanks mooie troeven, uit de boot is gevallen. Drie factoren in de keuze voor een locatie in Nederland: de gunstigere loonkosten, de beperkte mogelijkheden rond nachtarbeid in België, en het moeilijke sociaal klimaat in Wallonië. Maar niet alleen Dour was in de running. Uit goede bron vernamen we dat ook Gent kandidaat was. Geen van beide locaties werd weerhouden.

Op de RTBF zegt Bodson dat het sociaal klimaat nooit ter sprake is gekomen tijdens de gesprekken tussen de Waalse overheid en Zalando. Die zijn nochtans al meer dan twee jaar aan de gang. “Dat argument is slechts een rookgordijn opgetrokken door Zalando om andere redenen te verdoezelen”. Volgens hem is de ware reden het loonverschil… met Poolse werknemers. “Zalando zal een mechaniek in gang brengen om Poolse gedetacheerde werknemers in te zetten. Dat verandert alles aan het dossier”.

“Er is geen loonverschil tussen Wallonië en Nederland. Als men rekening houdt met de federale en gewestelijke steunmaatregelen, is er zelfs een verschil van 1.000 euro per jaar in het voordeel van België. Maar als gedetacheerde werknemers worden gebruikt, dan vergelijkt men geen Belgen met Nederlanders meer, maar met Polen”, zegt hij.

Personeelstekort

De inzet van Poolse gedetacheerde arbeiders in Nederland lijkt steeds meer ingeburgerd te geraken. Het personeelstekort in sommige regio’s – zoals de streek rond Eindhoven, Tilburg en Venlo – is zo groot geworden, dat er zich verschillende Poolse interimbureau’s hebben gevestigd.

Als bevestigd wordt dat Zalando in Nederland met Pools personeel wil werken, dan is dat meteen een antwoord op een grote vraag die rees na het uitlekken van het nieuws. “In het distributiecentrum zullen 1.500 à 2.000 mensen werken. Waar zal Zalando die vinden in regio’s met zo’n schaarste aan logistiek personeel?”, verwonderde men zich gisteren in Wallonië. Het antwoord lijkt dus gevonden.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!