Zalando geeft Europese logistiek ferme boost

 18/08/2017  Philippe Van Dooren  News Logistics
Zalando geeft Europese logistiek ferme boost

Zalando gaat de komende maanden verder investeren in nieuwe distributiecentra buiten Duitsland. Het online modebedrijf had tot voor kort alleen maar drie grotere XL-distributiecentra in Duitsland, naast kleinere centra nabij Milaan en Parijs. Nu komen er nieuwe DC’s in Italië, Polen en Zweden.

Zalando heeft al grote DC’s van ruim 100.000 m² in Duitsland (Erfurt, Mönchengladbach en Lahr) alsook een kleinere nabij Berlijn.  Nu is beslist om twee nieuwe XL-distributiecentra te openen in Polen en in Italië. De bouw van het eerste, in Gryfino,  is al begonnen. Het zou nog dit najaar opengaan. Het tweede komt in de buurt van het kleine DC in Stradella (Milaan). Daarnaast komt er nog een lokaal DC in het Zweedse Brunna, nabij Stockholm.

Oorspronkelijk zweerde Zalando bij een gecentraliseerde logistiek in Duitsland, maar sinds een kleine twee jaar is dit beleid bijgesteld. Eerst werd geëxperimenteerd met een satelliet-DC in Italië, die zo succesvol bleek dat grote DC’s elders in Europa niet meer taboe zijn.

De reden is de aanhoudende groei van Zalando. De modewebshop realiseerde in het eerste half jaar een omzet van ruim 2 miljard euro tegen 1,7 miljard een jaar geleden (+21,5%). In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk (DACH) was de groei ‘slechts’ 16%, maar in de rest van Europa was die 25%. De omzet buiten de DACH-regio is nu bijna even groot als in de drie kernlanden.

Het bedrijfsresultaat van 102 miljoen euro was in het eerste halfjaar nauwelijks hoger dan dat van vorig jaar. Dat kwam bijna volledig voor rekening van de DACH-regio. In de rest van Europa werd een klein verlies geleden. Vermoedelijk wil Zalando de rendabiliteit verbeteren door de bezorgingskosten te verminderen en de distributiecentra dichterbij de Europese klanten te vestigen.