XPO Logistics geconfronteerd met staking in Frankrijk

 17/06/2018  Claude Yvens  Contract Logistics
XPO Logistics geconfronteerd met staking in Frankrijk

Vrijdag vond in Lyon de algemene vergadering van XPO Logistics plaats. Ze ging gepaard met een grootschalige vakbondsactie en een betoging die onregelmatigheden met lonen en intimidaties aan de kaak stelde.

Van 9 tot 12 uur hebben de werknemers van de logistieke vestigingen van XPO in heel Frankrijk het werk neergelegd, uit protest tegen de weigering van het bedrijf om iets te doen aan wat de vakbonden ‘zware onregelmatigheden bij de lonen’ noemen. Op die manier wilden ze hun solidariteit tonen aan collega’s ‘in de rest van de wereld die het slachtoffer zijn van intimidatie en discriminatie’. Vooral Spaanse vestigingen van de groep, waar producten voor Amazon worden behandeld, lijden hieronder. Voor een identieke taak, verdienen de vrouwen er immers minder dan de mannen, ze maken minder vaak promotie en er wordt geen rekening gehouden met hun ervaring of vaardigheden.

Discriminatie jegens de vrouwen

De Secretaris-generaal van de Europese federatie van de transportvakbonden ITF, Stephen Cotton, verklaarde: “Dit zijn geen alleenstaande gevallen. Waar het bedrijf XPO zich ook vestigt, overal heerst een cultuur van discriminatie jegens de vrouwen. En daar komen nog gevaarlijke werkomstandigheden en een vijandigheid tegenover de vakbonden bij.”

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!