Winnaar trofee ‘ Beste start-up in supply chain’ is failliet

 13/06/2017  Claude Yvens  ICT & Magazijninrichting
Winnaar trofee ‘ Beste start-up in supply chain’ is failliet

SmartPallet, een producent van kartonnen palletten voor eenmalig gebruik, is door de rechtbank van koophandel in Mechelen failliet verklaard. Eind vorig jaar won het nog de VIB/PICS-award voor de meest beloftevolle start-up in de supply chain. Er was vers kapitaal nodig, maar de aandeelhouders – waaronder de familie Essers – kwamen niet over de brug.

De oprichter van het bedrijf, Wiet Vande Velde, heeft een machine ontwikkeld die grote reeksen kartonnen palletten kan produceren met één bediener. Begin 2016 nam de investeringsmaatschappij van de familie Essers een participatie van 50% in SmartPallet. De rest was in handen van Vande Velde, het management en enkele privé-investeerders.

Om break-even te draaien moest de machine twee miljoen stuks per jaar produceren. Er kwamen bestellingen binnen van bedrijven uit verschillende sectoren – zoals de luchtvracht, farmaceutica, de voeding en de last-miledistributie – maar ze waren ruim onvoldoende.

SmartPallet had de machine verkocht aan KBC Lease in een ‘sale-and-lease-back’ operatie. Volgens de curator was de verkoop van de palletten onvoldoende om de leasingkosten te betalen en zou het nog enige tijd duren voor de inkomsten voldoende zouden stijgen. Om de komende periode van 12 à 18 maanden te overbruggen, was vers kapitaal nodig. De aandeelhouders hebben echter beslist de stekker eruit te trekken, zegt hij.

KBC Lease zoekt nu een koper voor de machine.