West-Vlaamse frietenproducent verhuist exportlogistiek van Antwerpen naar Duinkerke

 24/10/2018  Philippe Van Dooren  News Logistics, Contract Logistics, Real Estate
West-Vlaamse frietenproducent verhuist exportlogistiek van Antwerpen naar Duinkerke

Diepvriesfrietenproducent Bart’s Potato Company uit Vleteren (Poperinge) heeft in de haven van Duinkerke de eerste steen gelegd van een nieuw magazijn voor de overzeese export. Het logistiek centrum wordt opgetrokken door het Franse zusterbedrijf 24h Frost. De keuze viel op de Noord-Franse haven onder andere omwille van de files in Antwerpen.

De groep Lamaire is in West-Vlaanderen een belangrijke aardappelenhandelaar, die vooral gericht is op de zogenaamde ‘grote export’. Ze bestaat uit twee onderdelen: Bart’s Potato Company en het transportbedrijf Bart’s Logistics. Enkele jaren geleden besloot Lamaire in Vleteren een productiesite voor diepvriesfrieten te openen, onder het merk I Fry. Die fabriek is vandaag goed voor 50.000 ton per jaar.

Tot nu toe werden de diepvriesfrieten in Antwerpen bij een niet nader genoemd logistiek bedrijf in reefercontainers geladen. Volgens José Lamaire, general manager van 24h Frost (en medezaakvoerder van Bart’s Potato Company) werd voor Duinkerke gekozen omwille van de nabijheid – de haven ligt amper veertig kilometer van Vleteren – en van de files in de huidige uitvoerhaven. “Naar Antwerpen rijden is niet meer te doen”, zei hij aan onze collega’s van Flows. Ook het zware vergunningstraject dat dergelijke projecten in Vlaanderen moeten doorlopen, speelde mee in de keuze.

De nieuwe diepvriesloods heeft een oppervlakte van 6.000 m² en is 20 m hoog. Hij zal een capaciteit hebben van 80.000 m³ of 10.600 paletten. Van daaruit zullen ongeveer 30.000 ton frieten (of 1.200 containers) naar overzeese markten zoals Azië, het Midden-Oosten en Afrika vertrekken. (Foto Dunkerque-Port)

 

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!