WDP bouwt distributiecentrum Estée Lauder in hout

 19/03/2018  Philippe Van Dooren  News Logistics, Real Estate
WDP bouwt distributiecentrum Estée Lauder in hout

Bouwgroep Thys heeft voor WDP de nieuwe kantoren en het distributie- en productiecentrum van Estée Lauder in Oevel (Westerlo) groetendeels in hout opgetrokken. Ze gebruikte hierbij een nieuwe type gelamineerd hout, dat nog maar zeer uitzonderlijk gebruikt wordt voor logistieke en industriële gebouwen.

WDP en Thys ontwikkelen het nieuwe complex van 30.000 m² voor Estée Lauder op de vroegere terreinen van Bosal, langs de E313, in de directe nabijheid van de huidige productiehal en EDC.  Sinds kort is WDP eigenaar van de nieuwe installatie, die uitzonderlijke ecologische kwaliteiten heeft. Het hele kantoor, alsook de liggers van het dak van het magazijn en de productieruimte, werden gebouwd uit Cross Laminated Timber (CLT) of kruislings gelamineerd hout. Hiervoor deed Thys een beroep op  CLT-S. Voor dat bedrijf gespecialiseerd in houtmassiefbouw is het de eerste keer dat deze techniek wordt toegepast in een industriële omgeving.

CLT onderscheidt zich van andere houtsoorten door de kruislingse verlijming van het hout. Hierdoor zijn de vezels dimensioneel superstabiel en homogeen. De beperkingen in hoogte en akoestiek die de gewone houtskeletbouw kent, gelden niet voor dit materiaal. Volgens WDP heeft CLT voor het bouwproces heel wat troeven: CLT-panelen zijn groter dan normaal en zijn prefab. Het bouwproces gaat dus sneller, er worden minder fouten gemaakt en CLT is preciezer om te plaatsen dan beton of baksteen. De afwerking gaat ook sneller: de ruwbouw van het project in Oevel stond er op een kleine drie weken.

CLT heeft nog andere voordelen. Zo is het materiaal lichter dan beton (een troef voor de fundering), is er meer thermische inertie dan bij houtskeletbouw en is het vooral ecologisch veel meer verantwoord dan traditionele ruwbouwmaterialen. De precisie van het materiaal zorgt daarenboven voor minder bouwafval. Ook is CLT volledig recycleerbaar.

 

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!