Walter Mastelinck beboet voor handel met voorkennis

 21/09/2019  Claude Yvens  IT
Walter Mastelinck beboet voor handel met voorkennis

De FSMA (de Belgische autoriteit voor de financiële markten) heeft een recordboete opgelegd in een zaak van handel met voorkennis. Walter Mastelinck, de voormalige CEO van Transics, is één van de spilfiguren. In 2014 verkocht hij zijn bedrijf aan Wabco.

De FSMA (ook wel de beurswaakhond genoemd) moet toezien op een billijke behandeling van de investeerders op de beurs en op een eerlijk verloop van financiële transacties. De manier waarop Transics zijn aandelen van de beurs haalde in 2013, wordt niet als ‘billijk’ beschouwd: de autoriteiten zijn van oordeel dat de prijs die de kleine aandeelhouders van Transics kregen, ondergewaardeerd was. De zaakvoerders van het bedrijf (waaronder oprichter Walter Mastelinck) wisten op dat moment al dat Wabco bereid was om de aandelen te kopen aan een hoger bedrag.

Volgens de krant De Standaard verwierven de kopstukken van het bedrijf een vermogensvoordeel van 443.345 euro. In het kader van een minnelijke schikking kregen de betrokkenen een boete van 900.000 euro, met name het dubbele van dit bedrag. Een aantal andere partijen kregen ook een boete van het FSMA van in totaal 500.000 euro. Zo loopt de totale boete op tot 1,4 miljoen euro.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!