Wallonië fuseert zijn wegen en waterwegen

 29/03/2019  Claude Yvens  Multimodaal
Wallonië fuseert zijn wegen en waterwegen

Volgende maandag zal het Waals Gewest de aangekondigde fusie beklinken van de structuren die verantwoordelijk zijn voor de wegen (momenteel DG01) en de waterwegen (DG02).

Dankzij die fusie van de twee directoraten-generaal zal het Waals Gewest zijn strategisch mobiliteitsplan met het oog op 2030 beter kunnen ontwikkelen. “We hebben dezelfde drie opdrachtgevers bij de Waalse regering, onze contactpersonen zijn grotendeels dezelfde en Sofico (dat de grote infrastructuurwerken op het Waalse structurerend netwerk beheert, nvdr) is zowel bevoegd voor de wegen als voor de waterwegen. Bovendien zullen we dankzij de fusie de investeringen in de multimodale pools beter kunnen inplannen en op elkaar kunnen afstemmen, ongeacht of het over vervoer van goederen of van personen gaat”, vertelde Etienne Willame, directeur-generaal van Mobiliteit en Infrastructuur bij de Waalse Openbare Dienst, ons eergisteren.

Enkele dagen na de oprichting van die nieuwe directoraten-generaal zal het Waals Gewest zijn nieuwe verkeerscentrum Perex inhuldigen. Dat centrum bevindt zich in Daussoulx (op de kruising van de snelwegen E42 en E411) en krijgt nieuwe bevoegdheden, waaronder de bewaking in real time van het hele waterwegennet. Het centrum Perex 4.0 kan rekenen op het glasvezelnetwerk van 4100 kilometer dat reeds in Wallonië is geïnstalleerd. Het zal nieuwe diensten voor de gebruikers kunnen uitbouwen, zoals het dynamische beheer van carpoolwegen, het beheer van de aanpasbare berichtenborden en nieuwe mobiele apps. Ook zijn er nieuwe informaticatools voorzien om de toekomstige gekoppelde voertuigen te beheren.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!