Waar de lamp niet brandt…

 17/08/2016  Claude Yvens  News Logistics, Real Estate, Logistics

De technologie voor magazijnverlichting evolueert zeer snel in de richting van LED, maar niet in alle gevallen zijn deze lampen vandaag al de beste oplossing. Robbert Van Boxelaere van WDP maakt eerder een keuze in functie van de situatie en pleit voor de combinatie met aanwezigheidssensoren en lichtmeters.

“De investering voor een goede LED-lamp is nu nog vrij hoog in verhouding met een degelijke TL-lamp. Dat is vrijwel het enige nadeel van deze technologie en dat maakt dat de kost niet altijd kan terugverdiend worden. Daarom pleit ik voor een gedegen studie van de plaatselijke omstandigheden én een goed analyse van de activiteiten in de verschillende locaties van het magazijn om een gepaste oplossing voor te vinden,” zegt Robbert Van Boxelaere, sustainability engineer van WDP.

Zijn bedrijf wil de gebouwen in eigendom graag op een hoog kwaliteitsniveau houden en daarvoor voert het regelmatig relighting projecten uit. Daarbij komen specialisten de oude verlichting weghalen en vervangen door moderne lampen. Een tijd geleden al had WDP daarom een test uitgevoerd met de verschillende types van apparatuur om de voor- en nadelen te kunnen evalueren. Robbert Van Boxelaere: “Uit die test bleek dat LED inderdaad veel zuiniger is dan TL, maar wel een dure investering met zich mee brengt. Om die kost te recupereren, moeten de lampen zeer veel uren branden om de meerkosten te kunnen goedmaken door een zuiniger verbruik. LED is dan weer wel erg geschikt voor een langdurig gebruik omdat de levensduur veel langer is dan TL. LED zou 50.000 branduren aan kunnen; bij een normaal gebruik is dat meer dan 10 jaar. Dat brengt ook een kostenbesparing op het vlak van onderhoud met zich mee. Ten slotte is LED nog interessant in combinatie met sensoren om ze te dimmen. In tegenstelling tot TL besparen ze dan evenredig veel energie.”

Kosten en welzijn
In bepaalde situaties met veel behoefte aan licht en een continue aanwezigheid van werknemers in het magazijn is LED dan het meest aangewezen. De lampen gebruiken minder stroom en geven meer licht voor de verbruikte energie. Experts meten die lichtefficiëntie in lumen per watt: lichtoutput gedeeld door het vermogen. LED scoort significant hoger als de moderne TL5-lampen.

Maar veel magazijnen hebben gangen waar slechts sporadisch een werknemer komt. In zo’n geval is het vaak beter te werken met een sensor die de aanwezigheid van mensen registreert en het licht alleen laat branden als er ook iemand is. Met die ingreep kan een bedrijf de stroomfactuur ook al drastisch laten dalen. Gewoonlijk laat men dan het licht met 90% dimmen.

“Bovenal is het nu heel goed mogelijk om allerlei combinaties te maken van types lampen met sensoren. Zo kan men heel gericht inspelen op een situatie ter plaatse. Gangen met de oude armaturen, maar wel uitgerust met aanwezigheidssensors. Drukke pick & pack ruimtes met LED-lampen. We hebben een klant die LED lampen combineert met sensoren per lamp en een besturingssysteem zodat elke lamp kan geprogrammeerd en bestuurd worden vanop een computer. Dat noemt men ook wel DALI: Digital Adressable Lighting Interface. Dat is de top op het vlak van efficiëntie, maar wel een zeer dure investering,” zegt Robbert Van Boxelaere.

Lichtstraten kunnen ook een zeer mooie oplossing bieden omdat ze overdag gratis licht geven. “Maar toch zijn ze technisch gezien niet altijd de beste oplossing.  Ze zijn doorgaans minder isolerend en dat is problematisch voor warehouses die op temperatuur moeten worden gehouden. Daarnaast worden heel wat daken nu uitgerust met zonnepanelen en die kunnen natuurlijk niet op de lichtstraten komen,” zegt Robbert Van Boxelaere.

Hij wijst er wel op dat natuurlijk licht een grote impact heeft op het welzijn van de mensen die er werken. Het heeft daarmee ook een groot effect op de werknemersproductiviteit. Natuurlijk daglicht moet worden aanzien als de ideale situatie voor de medewerkers. Van uit die vaststelling zijn er nu ook meerdere technische oplossingen die erin slagen om zonlicht in de opslagruimte te krijgen zoals de LightCatcher van de Belgische firma Econation. Dankzij een beweegbare spiegel en een fotocel wordt het aanwezige daglicht maximaal in de werkruimte binnengebracht. Robbert Van Boxelaere: “Die combineren een gunstig effect op het welzijn met een lage impact op het milieu. Als de investering dan nog economisch te verantwoorden valt, heb je een schoolvoorbeeld van duurzaamheid.”

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!