Volvo Trucks levert grootste ambulance van België aan UZA

 10/07/2018  Claude Yvens  Trucks
Volvo Trucks levert grootste ambulance van België aan UZA

Sinds kort beschikt het Universitair Ziekenhuis Antwerpen over de grootste ambulance van België. Voor het eerst in ons land gaat het een truck. Deze Volvo FL kan een snelheid van 130 km/u halen !

De eigen ambulance van het UZA was aan vervanging toe. “Een ambulance neemt steeds meer apparatuur – en dus gewicht – mee. Zo’n omgebouwde bestelwagen weegt vandaag leeg gemakkelijk 4,2 ton, terwijl het voertuig een maximaal toegelaten gewicht van 4,5 ton heeft. Wij zaten bijna constant aan de wettelijke limiet. Ook vraagt zo’n overladen voertuig meer onderhoud en is er meer slijtage. Daarom hebben we beslist om een maatje groter te gaan”, zegt Gunter Thijs, unitverantwoordelijke spoedgevallen van het UZA.

Er werd, binnen een raamakkoord met de Vlaamse overheid, gekozen voor een Volvo FL met plateau, waarop bij Visser in Nederland de opbouw werd gemonteerd. Het 12-tonner is niet als truck ingeschreven, maar als ziekenwagen. De tarra bedraagt ongeveer 8 ton. Het voertuig werd geleverd door Volvo Truck Center VTC Duffel.

130 km/u!

De FL heeft een motor met een vermogen van 280 pk en een Allison automatische versnellingsbak. “Die accelereert zeer geleidelijk en zacht, voor een maximaal comfort van de vervoerde patiënt. Dat is zeker voor interhospitaal transporten van groot belang. Daarom is het voertuig ook luchtgeveerd. Maar in geval van nood, als het als prioritair rijdt, kan het voertuig ook snel rijden. Technisch gezien kan het een snelheid tot 130 km/u halen. Onze bestuurders werken allemaal bij de brandweer en hebben een specifieke ‘Priodrive’ opleiding gekregen om met deze ambulance te kunnen rijden”, voegt Gunter Thijs toe.

 

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!