Volgens 9 op 10 chauffeurs zijn de parkings niet veilig genoeg

 15/03/2018  Claude Yvens  Economie
Volgens 9 op 10 chauffeurs zijn de parkings niet veilig genoeg

Het ABVV-BTB heeft onlangs een nieuw Zwartboek uitgebracht, dat zich dit keer concentreert op de parkeerterreinen langs de Belgische snelwegen. Het zal niemand verrassen dat het gebrek aan parkeerplaatsen, veiligheid en comfort hevig wordt bekritiseerd.

De vakbond heeft meer dan 1000 chauffeurs ondervraagd over hun ervaringen op en met de Belgische parkings. En dit zijn de belangrijkste resultaten:

  • 92,2% van de chauffeurs is van mening dat er niet genoeg parkeerplaatsen voor trucks zijn
  • 96,5% van de chauffeurs heeft al problemen gehad om plaats te vinden (en ’s zondags stijgt het percentage van overbezetting op bepaalde parkings zelfs tot 146%)
  • 4,1% van de chauffeurs vindt dat de veiligheidsmaatregelen op de parkings volstaan
  • 29,6% van de chauffeurs heeft al te maken gekregen met diefstal op een parkeerterrein
  • 63,8% van de chauffeurs heeft al te maken gekregen met migranten op een parkeerterrein

De beveiligde parkeerterreinen die hier en daar beginnen op te duiken, zouden hiervoor een oplossing kunnen bieden en het ABVV meldt zelfs dat de parking van Kalken een uitstekend voorbeeld vormt. Maar slechts 44,9% van de chauffeurs maken van die parkings gebruik en ze zijn toch niet volledig tevreden over de veiligheid, terwijl ze er in zes op tien gevallen de kosten van moeten dragen.

De teams van de vakbond hebben zelf ook de meeste Belgische parkings bezocht en ze wijzen op een flagrant verschil tussen parkeerterreinen waar voor het gebruik van het sanitair moet worden betaald en die waar dit gratis is. Bij de eerste zijn de toiletten altijd schoon, bij de andere zwijgen we er liever over… behalve in West-Vlaanderen, waar extra inspanningen worden geleverd om alles schoon te houden. In Wallonië wordt de afwezigheid van sanitaire installaties op veel parkings met de vinger gewezen.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!