Vlaams steunpakket aan transportsector in 40 miljoen EUR/jaar waard UPDATE

 24/10/2016  Claude Yvens  News Transport
Vlaams steunpakket aan transportsector in 40 miljoen EUR/jaar waard UPDATE

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft vandaag een pakket aan maatregelen voorgesteld om de transportsector te ondersteunen. Het pakket bevat o.a. arbeidsmarktmaatregelen, investeringssteun en een verhoogde ecologiepremie.

“Transport betekent soms een last voor Vlaanderen en daarvoor vragen we dan ook een billijke bijdrage via de kilometerheffing”, zegt Weyts. “Maar de transportsector creëert ook veel toegevoegde waarde, en dat willen we belonen”. De Vlaamse Regering heeft dus een pakket steunmaatregelen klaar ter waarde van 40 miljoen euro per jaar. Dit kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen minister van Werk Philippe Muyters, minister van Onderwijs Hilde Crevits en minister van Mobiliteit Ben Weyts, in overleg met de sector.

Opleidingen

Weyts wil vermijden dat transportbedrijven door de krapte op de Vlaamse arbeidsmarkt hun toevlucht moeten zoeken bij buitenlandse vrachtwagenchauffeurs. Concreet komen er o.a. 200 bijkomende IBO-trajecten (individuele beroepsopleiding): praktijkgerichte opleidingen die Vlaamse werkzoekenden de kans geven om enkele maanden de stiel te leren op de werkvloer. Zelfs mensen zonder rijbewijs zullen zo’n opleidingstraject kunnen volgen. Er wordt ook geïnvesteerd in twee nieuwe mobiele oefensimulatoren, zodat er meer getraind kan worden in veilige omstandigheden.  Er wordt ook geïnvesteerd om meer Vlaamse jongeren naar de job van vrachtwagenchauffeur toe te leiden. Secundaire beroepsscholen die een opleiding vrachtwagenchauffeur aanbieden, zullen bijvoorbeeld hun brandstofkosten voor 100% terugbetaald krijgen, zodat scholieren meer kunnen proeven van de praktijk.

Subsidies

Investeringen in bijvoorbeeld rijassistentiesystemen of banden met een goede rolweerstand zullen tot 80% gesubsidieerd worden. Ook maatregelen die stille leveringen in de late of vroege uurtjes mogelijk maken (bv. stille pompen of stille rolkarren) worden gestimuleerd.

Herziening ecologiepremie

De lijst met groene vrachtwagens die financiële steun krijgen wordt uitgebreid, zodat er nog meer nieuwe technologieën gestimuleerd wordt. De steun voor KMO’s die een zuinige vrachtwagen aankopen stijgt van 10% van de meerkost naar wel 50%. Het gaat over volgende technologieën:

  • CNG vrachtwagen >3.5 ton monofuel CNG
  • LNG vrachtwagen >3.5 ton monofuel LNG
  • Hybride vrachtwagen

 

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!