Vision Urbanetic: volgens Mercedes-Benz het geconnecteerde en zelfrijdende busje van de toekomst

 10/09/2018  Claude Yvens  Van
Vision Urbanetic: volgens Mercedes-Benz het geconnecteerde en zelfrijdende busje van de toekomst

Mercedes-Benz zal op het IAA-salon van Hannover een concept van een geconnecteerd, elektrisch en zelfrijdend voertuig voorstellen dat naar de naam URBANetic luistert. Maar meer dan een innovatief voertuig, gaat het om een concept dat het Duitse merk wil promoten.

Het concept URBANetic is gebaseerd op een chassis van een elektrisch aangedreven licht bedrijfsvoertuig. Op dat chassis worden modules vastgemaakt die het met een ‘eenvoudig’ transpallet in een minibus voor de levering van pakjes omtoveren. Doordat het voertuig zelfsturend is, kan meer plaats worden vrijgemaakt voor het nettovolume, zodat Mercedes-Benz een vervoerscapaciteit van tien europalletten of twaalf personen kan aankondigen. En dit alles met een nuttige lengte van 3,70 m, voor een totale lengte van 5,14 m.

Het onderliggende idee bestaat eruit een ecosysteem te creëren waarin eenzelfde ‘voertuig’ voor verschillende doeleinden (en verschillende bedrijven) kan worden ingezet, en dit 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Het geheel wordt bestuurd door zelflerende artificiële intelligentiesystemen en georganiseerd door… de constructeur zelf, die hierbij dus ook mobiele diensten gaat bundelen. Het wordt alleen nog afwachten of dit idee van mobiliteit, dat gemaakt lijkt op maat van de (grote) steden, succes kan hebben, en zo ja, hoe lang het nog duurt voor het zover is.

Lees alles over Mercedes-Benz in onze Transport & Van In Belgium directory!

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!