VIL start project rond Internet of Things-netwerken in de logistiek

 24/10/2016  Claude Yvens  News Logistics
VIL start project rond Internet of Things-netwerken in de logistiek

Internet of Things-netwerken worden steeds beter en uitgebreider. Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) startte vorige week met het project ‘WiN4track’ om te kijken of deze draadloze en energiezuinige netwerken ook logistieke toepassingen en kansen bieden.

Het VIL gaat samen met vijftien bedrijven uitzoeken wat de nieuwe technologie kan betekenen voor tracking en monitoring van assets en hoogwaardige en diefstalgevoelige goederen. Nieuwe draadloze Low power wide area networks (LPWAN) zoals Sigfox of LoRa, zijn ontwikkeld om kleine hoeveelheden informatie draadloos over een grote afstand te transporteren tussen objecten en systemen bij een ultra laag stroomverbruik.

LPWAN-netwerken
De nieuwe netwerken laten toe om producten of assets te voorzien van een tracker/sensor met een levensduur van 5 à 10 jaar tegen een lage kost. Redenen genoeg om hun logistieke toepasbaarheid te onderzoeken. De hoofddoelstelling van het project is het potentieel en de mogelijkheden van (state of the art) LPWAN-netwerken en -apparatuur voor logistiek inzichtelijk te maken en uit te testen. Dit kan gaan over productlokalisatie op eigen (grote) yards (afgewerkte producten, machines …), het traceren en beter beheren van logistieke dragers (koelcontainers, kabelhaspels, rolcontainers …), het monitoren van de condities van kwetsbare goederen tijdens het transport of het traceren van diefstalgevoelige goederen.

Eandis wil bijvoorbeeld onderzoeken of ze haspels en andere relevante materialen kunnen volgen en weergeven op een elektronische kaart. Is de technologie geschikt om verdachte bewegingen buiten de werkuren te capteren en alarmen te genereren? Bovendien wil Eandis achterhalen of zo’n oplossing een positieve business case kan hebben voor het bedrijf. Fost Plus wil langs hun kant weten of de technologie rendabel kan ingezet worden om te controleren wanneer een afvalcontainer vol is.

De 15 deelnemende bedrijven: Arcelor Mital, B Logistics, Borealis, CNH Belgium, Colruyt, Contraload, DHL Supply Chain, Eandis, Fostplus, Infrabel, PostNL, Proximus, Siemens, Sint Jude Medical en Van Gansewinkel. Het project loopt tot november 2017.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!