VIL mikt op automatisering voor optimalisering laad- en losprocessen

 28/11/2018  Philippe Van Dooren  News Logistics, ICT & Magazijninrichting
VIL mikt op automatisering voor optimalisering laad- en losprocessen

VIL gaat samen met elf verladers en bedrijven onderzoeken of meer efficiëntie mogelijk is in de laad- en losprocessen. Ze zullen nagaan of automatisering,  efficiëntere planningssoftware, technologische ondersteuning en het afstemmen van de noden van de verschillende stakeholders, deze processen kunnen verbeteren. Het project ‘OptiCharge’ is zopas van start gegaan.

Het laden en lossen van vrachtwagens kost transportbedrijven en verladers handenvol geld. Het blijft een manueel, tijdsintensief en bijgevolg duur proces. Elke dag wachten chauffeurs een aanzienlijk aantal uren om te laden en te lossen. Gezien het tekort aan chauffeurs en de hoge loonkosten is dit een doorn in het oog van transportbedrijven. Langs de kant van de verladers worden laad- en losoperaties vaak als een noodzakelijk kwaad gezien en worden ze erbij genomen tussen de andere werkzaamheden door. Vaak leiden deze processen tot vertragingen, fouten, schade en hogere kosten.

Daarom gaan de deelnemende bedrijven eerst het volledige proces van laden en in kaart brengen. De focus zal liggen op de technologische kant, niet op de procesmatige. Parallel zal nagegaan worden welke vormen van automatisering vandaag reeds mogelijk zijn of  in de pijplijn zitten. De Universiteit Antwerpen, onder leiding van prof. Evy Onghena, zal hiervoor een marktstudie uitvoeren.

Vervolgens zullen vraag en aanbod met elkaar gematcht worden via de ontwikkeling van een tool die de haalbaarheid (ROI) van bestaande oplossingen en cases becijfert. Een selectie van positieve business cases zal uitmonden in een praktijktest.

De deelnemers zijn Atlas Copco Airpower, Barry Callebaut, Group GTS, H.Essers, Ontex, Scania, Spadel, Stelrad Radiator Group, Tenneco Federal Mogul, Vario Food Group en Volvo.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!