VIL lanceert VELP+

 22/04/2010  Claude Yvens  News Logistics, Contract Logistics

Op dinsdag 20 april vertrok het eerste schip in de haven van Durban (Zuid-Afrika) met aan boord de eerste volle container die dankzij de bevestiging van een device (elektronisch toestel) feilloos opgevolgd kan worden tot op de plaats van bestemming. Deze corridor werd opgezet door het VIL in samenwerking met Toyota Motor Europe en de douane om de werking van het VeLP+ platform, het Vlaamse e-Logistics platform, real time uit te testen. Vlaamse havens verkrijgen hierdoor een competitief voordeel want de containers met groen licht worden niet langer gecontroleerd, wat dus tijdswinst oplevert.

In oktober 2008 startte het VIL met het uitwerken van de Proof of Concept (POC) van het VeLP+ Platform. Het VeLP+ Platform is een open en neutraal communicatieplatform voor containeropvolging en het integraal beheer van de daaraan gerelateerde informatiestromen, zowel op niveau van beveiliging als containerinhoud, en de daaraan gekoppelde diensten.

Doel van dit doorbraakproject is om het containervervoer betrouwbaarder, efficiënter, veiliger en sneller te maken en zo Vlaanderen in de kijker te plaatsen. 

Noël Colpin, Administrateur-Generaal Douane en Accijnzen bij de Federale Overheidsdienst Financiën, ondersteunt ten volle dit VIL project: Het VeLP+ is een bron van informatie voor alle partijen in de keten en draagt bij tot de vereenvoudiging van de douaneprocedures.

Belangrijk is op te merken dat deze testen de eerste praktijktoets zijn van de zogenaamde `green lanes´. Hierbij wordt het controlelicht van de douane op groen gezet vanaf het moment van het laden van de container tot het moment van aankomst van de goederen op de uiteindelijke bestemming. Dit betekent dat de goederenstroom niet zal gestopt worden door de douane voor controledoeleinden, wat een mooie tijdswinst oplevert. Het spreekt voor zich dat goede afspraken tussen de Belgische en Zuid-Afrikaanse douane aan de basis liggen van deze `green lane´.

Tagged With: VELP

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!