VIL lanceert blockchainapplicatie voor track&trace en e-documenten

 14/11/2019  Philippe Van Dooren  News Logistics, ICT & Magazijninrichting
VIL lanceert blockchainapplicatie voor track&trace en e-documenten

VIL ontwikkelde en testte een eigen blockchainapplicatie voor track-&-trace en e-documenten. Deze applicatie is het resultaat van het project ‘Blockchain in Supply Chains’ dat zopas werd afgesloten. Dat bracht aan het licht dat deze technologie beloftevol is maar nog te duur en juridisch onduidelijk.

Volgens VIL zal blockchaintechnologie in de toekomst bijdragen tot transparantere en verder geoptimaliseerde supply chains. Het ziet vooral mogelijkheden op het vlak van beveiliging, kostenbesparing en automatisatie.

In het project werden drie mogelijke toepassingen voor blockchain in supply chains bestudeerd: certificaten, track-&-trace en e-documenten. Voor deze twee laatste ‘use cases’ werd een applicatie ontwikkeld. Deze beoogt de traceerbaarheid van transporteenheden in multimodaal vervoer en voorziet in een digitale vrachtbrief voor gecombineerd weg-spoorvervoer. De applicatie is voor de sector ter beschikking als open source software code.

Volgens Thomas Havermans, Business Analist Team Manager bij H.Essers, kan de app als basis dienen voor verdere ontwikkelingen bij de bedrijven. “Voor ons bedrijf was het heel leerrijk om dieper in te gaan op de mogelijke logistieke toepassingen die blockchaintechnologie biedt. Maar de meerwaarde tegenover de kostprijs van andere databases blijft moeilijk te verantwoorden in een kostgedreven sector”, stelt hij.

“Er heerst ook nog veel juridische onduidelijkheid. Het ontbreken van specifieke wetgeving en voorlopig ook van rechtspraak en rechtsleer zorgt voor juridisch drijfzand”, stelt Eric Verlinden, manager Transitiedomeinen bij VIL.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!