VIL werkt concept van regionale hubs voor zorgbedrijven uit

 16/01/2019  Philippe Van Dooren  News Logistics, Contract Logistics
VIL werkt concept van regionale hubs voor zorgbedrijven uit

VIL onderzoekt de mogelijkheden van een ‘zorghub’, waar de logistieke activiteiten van verschillende zorginstellingen op een centrale locatie worden geconsolideerd en geoptimaliseerd. Zestien bedrijven en zorginstellingen doen aan het nieuwe project mee.

De belangstelling is groot, hoewel logistiek geen kerntaak is van hospitalen en andere zorgbedrijven. Maar de druk op de budgetten, strengere regelgeving en veranderende medische noden maken het noodzakelijk maken om de zorglogistiek anders te gaan organiseren.

De focus van het project ‘Zorghubs’ ligt op het bundelen en centraliseren van de logistieke processen en goederenstromen op één platform. VIL wil weten of dergelijke regionale platformen kunnen bijdragen tot een performantere logistiek en schaalvoordelen. Voor logistieke dienstverleners biedt het opportuniteiten om nieuwe toegevoegde waarde diensten.

Het project moet leiden tot een logistiek concept dat in de praktijk getest zal worden. “De bedoeling is om tot een ‘proof of concept’ te komen van de praktische haalbaarheid. Op basis van de opgedane ervaringen zullen we in kaart brengen hoe het zorghubconcept verder uitgerold kan worden in Vlaanderen”, zegt VIL projectleider Ludo Sys.

De projectdeelnemers zijn: AZ Klina, bpost, DHL Supply Chain Benelux, Hospital Logistics, Movianto Belgium, Nutricia Belgium, OLV Ziekenhuis Aalst, Raes Pharmaceutical Logistics, Sodexo Belgium, Sterima, Talent in Motion, Tosoh Europe, UZ Antwerpen, UZ Leuven, Ziekenhuisnetwerk Antwerpen, Zorgbedrijf Antwerpen.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!