[VIDEO] Nieuw navigatieconcept zorgt mee voor heropleving vrachtvervoer over kleine wateren

 28/07/2016  Yannick Haesevoets  News Transport
[VIDEO] Nieuw navigatieconcept zorgt mee voor heropleving vrachtvervoer over kleine wateren

Watertruck is een innovatief concept voor goederenvervoer op de kleine waterwegen (CEMT IIV), dat het economisch potentieel van een regio kan ontgrendelen door het gebruik van kleine, zelf-aangedreven of niet-aangedreven, gestandaardiseerde duwbakken.

Gecombineerd met kleine of grote milieuvriendelijke duwboten zorgt het concept voor een maximale flexibiliteit van de activiteiten met behoud van een maximaal regionaal bereik door de kleine binnenwaterwegen te verbinden met het TEN-T netwerk. Het Watertruck concept voorziet een universeel standaard ontwerp voor verschillende types van kleine duwbakken, die aangepast kunnen worden om aan de operationele vereisten van een specifieke goederenstroom te voldoen.

De economische haalbaarheid van het concept werd onderzocht in het Interreg project Watertruck dat liep van 2010 tot 2014. Hierin werd vastgesteld dat er een nood is aan een masterplan voor de toekomst van het transport op kleine waterwegen in Europa, aangezien de huidige vloten en operatoren verouderen, met als resultaat een daling van de beschikbare scheepscapaciteit in de markt, en omdat het huidige laadvermogen en de operationele organisatie van de bestaande vloot het economisch moeilijk maken om te concurreren met het wegtransport.

Het Watertruck+ project, een TEN-T/CEF-project, beoogt dit te realiseren. Het doel is de markt uit te rusten met business cases voor een grote Europese vloot van vaartuigen door het Watertruck concept in verschillende Europese regio’s uit te rollen.

Bekijk hieronder een verhelderend filmpje:

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!