VIDEO: Binnenkort zelfrijdende Volvo Trucks in België

 11/03/2016  Yannick Haesevoets  Trucks
VIDEO: Binnenkort zelfrijdende Volvo Trucks in België

Volgende maand worden zelfrijdende vrachtwagens getest op de E19 richting Antwerpen en op de Brusselse ring. Het gaat om een testproject waarbij trucks andere vrachtwagens volgen op basis van hun bewegingen en snelheid. Twee tot drie vrachtwagens kunnen dan hun ‘leider’ automatisch volgen. De bestuurders moeten dan enkel nog sturen.

‘Platooning’ noemt dit principe. En vanaf april van dit jaar zal deze automatisatie al te vinden zijn op de Belgische wegen. De trucks worden nu uitvoerig getest zodat een verdere discussie over de wetgeving op gang kan gebracht worden. Uit buitenlandse proefprojecten blijkt dat ‘platooning’ veiliger is, hoewel dat in België nog niet bevestigd is.

Zelfrijdende voertuigen voorlopig nog verboden
Momenteel zijn zelfrijdende voertuigen nog niet toegelaten op onze Belgische wegen. Krista Walsh, woordvoerder bij Volvo Trucks, verwacht daarom dat het nog enkele jaren kan duren vooraleer de trucks écht op onze wegen zullen rijden. Bovendien is de infrastructuur in België niet ideaal, door de vele op- en afritten. Bruuske bewegingen door andere chauffeurs kunnen immers voor moeilijkheden zorgen. Daarom moet het testproject, dat plaatsvindt in april, uitwijzen hoever deze technologie staat.

Bron: VTM Nieuws


 

Lees alles over Volvo Trucks in onze Transport & Van In Belgium directory!

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!