Verenigde Staten stap dichter bij zelfrijdende vrachtwagens

 09/10/2018  Claude Yvens  Wetgeving
Verenigde Staten stap dichter bij zelfrijdende vrachtwagens

De Amerikaanse overheid heeft onlangs een rapport gepubliceerd waarin systemen van artificiële intelligentie erkend worden als ‘bestuurder’ bij autonoom rijden. Volgens Bloomberg is dit een gigantische stap om deze technologie sneller op de markt te brengen.

Dankzij het rapport ‘Automated Vehicles 3.0’ worden enkele administratieve hinderpalen van de baan geruimd en ligt de weg open voor 100% autonoom rijden. De Amerikaanse regulator van de verkeersveiligheid is nog altijd van oordeel (zoals in Europa) dat elk voertuig op de openbare weg door een mens moet worden bestuurd. Deze bepaling zal nu wegvallen. Bovendien heeft het Federaal Agentschap voor Transport (Department of Transport of DoT) beslist om het aantal locaties waar zelfrijdende voertuigen kunnen getest worden, niet langer te beperken tot tien.

Bij het inkijken van het rapport wordt het pas echt duidelijk dat de Amerikaanse benadering sterk afwijkt van de Europese: net als in andere domeinen, herhaalt het DoT dat het vasthoudt aan zijn politiek van zelfregulering. Concreet betekent dit dat Amerikaanse constructeurs die een zelfrijdend voertuig op de markt willen brengen, niet door een homologatieprocedure moeten. Dat is in Europa wel het geval.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!