Veolia neemt vuilniswagen met… perslucht in gebruik

 17/07/2019  Claude Yvens  Trucks
Veolia neemt vuilniswagen met… perslucht in gebruik

Het moet ongetwijfeld een wereldpremière zijn: Veolia neemt een vuilniswagen voor huishoudelijk afval in gebruik, die wordt aangedreven met een motor op perslucht. Het voertuig, dat de naam Air’Volution meekreeg, werd ontwikkeld door MDI, een Franse onderneming die van plan is om de verworven knowhow ook voor andere industriële voertuigen in te zetten.

Het principe van een motor op perslucht biedt een alternatief voor stedelijk verkeer met een traditionele elektromotor: de tank is gevuld met perslucht. Op het moment dat dit gas wordt vrijgegeven, zorgt de decompressie voor een mechanische energie die een krukas aandrijft. Het gas in kwestie is de enige vorm van uitstoot. In dit geval wordt de lucht samengeperst aan 248 bar en opgeslagen in tanks die zijn vervaardigd uit gevlochten carbonvezel.

De krachtbron van de Air’Volution is een eencilindermotor van 230 cc die een vermogen van 7kW ontwikkelt. Volgens de fabrikant is dit voldoende om een voertuig aan te drijven die leeg toch 2.200 kg weegt, en dit aan een maximumsnelheid van 25 km/u. De vuilniswagen beschikt over een autonomie van 40 tot 60 km. Deze argumenten waren sterk genoeg om de Franse afvalophaler Veolia te overtuigen. Op 22 juni werd het eerste exemplaar in gebruik genomen in Rijsel.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!