Vechten tegen sociale dumping… een goed idee!

 01/09/2015  Claude Yvens  Expertise Center
Vechten tegen sociale dumping… een goed idee!

“Ik weet niet precies hoe ik sociale dumping nu moet inschatten. Sommigen zien er een bedreiging in, anderen een opportuniteit.” De man die dit zegt, is Jan Nemec, verantwoordelijk voor sociale zaken binnen de wereldwijde transporteursfederatie IRU. Nemec weet nochtans waarover hij spreekt: de opening van de Europese markt heeft Tsjechië, het land waarvan hij afkomstig is, net als de andere landen van het voormalig Oostblok geen windeieren gelegd. De vaststelling is correct, zowel in het transport als in de bouwsector.

In België heeft men aan de kant van de ondernemingen lange tijd in holle zinnen gesproken. Uiteindelijk blijkt de schade door sociale dumping zwaarder dan de winsten, die bedrijven die lage kosten werknemers tewerkstelden, eruit hebben kunnen puren.

Het ondernemersweefsel dreigt erdoor uit te rafelen. In de bouwsector zijn de cijfers voortaan gekend: 17.000 jobs die al verloren gingen… en 30.000 voltijdse equivalenten die in 2014 gedetacheerd werden. 81% van de ondernemers hebben marktaandeel verloren ten voordele van buitenlandse bedrijven.

De Confederatie Bouw ondertekende in juli het ‘Plan voor Eerlijke Concurrentie’, waarin een aantal structurele engagementen staan, zoals de beperking van onderaanneming tot twee lagen en de uitbreiding van de verplichte registratie van de aanwezigen tot alle werven. Het is inderdaad slechts een plan. Uiteraard hangt het samen met een dwingende vraag van de federale regering, opdat zij de lasten op arbeid zou verlagen. Maar dit Plan heeft de verdienste dat het werkgeversfederaties en vakbonden, die allemaal bewust zijn dat men op het bot zit, kon verenigen rond een gemeenschappelijke tekst.

De transportwereld zou er nota van kunnen nemen. Die is een beetje minder betrokken partij (de bouw is goed voor 70% van de Limosa verklaringen…), maar wordt zeker niet minder geraakt. Zouden de werkgeversfederaties en vakbonden dan ook niet beter hun gebruikelijke sociale pre-electorale praatjes achterwege laten om een sacrale unie af te kondigen?