VDL gaat elektrische trucks produceren

 30/07/2016  Claude Yvens  News Transport
VDL gaat elektrische trucks produceren

De Nederlandse groep VDL gaat een elektrische trekker van 37 ton produceren die met een enkele oplaadbeurt van zijn batterijen ongeveer 100 km kan afleggen.

Voor de ontwikkeling van deze truck maakt VDL gebruik van een DAF XF-chassis en van technieken die zij al eerder ontwikkelde voor haar elektrische bussen. Tegelijkertijd wordt op basis van dezelfde 37 ton trekker een voertuig met waterstof range extender ontwikkeld. Dit voertuig heeft als bijkomend voordeel dat men er langere afstanden mee kan rijden.

Tijdens het rijden worden de batterijen bijgeladen op basis van elektriciteit die door de waterstof fuel cell wordt gegenereerd. Deze combinatie zorgt voor een grotere reikwijdte. Met de ontwikkeling van beide elektrische voertuigen speelt VDL in op de regelgeving voor emissievrij rijden: in 2025 moeten alle stadsbussen emissievrij rijden, de verwachting is dat dit in de toekomst ook voor vrachtwagens gaat gelden.

Beide prototypes zullen in samenwerking met VDL Bus Chassis worden gebouwd in Helmond, waar VDL ETS gevestigd is. De productie van de trucks zal vervolgens plaatsvinden in de fabriek van VDL Bus Chassis in Eindhoven. De verwachting is dat begin 2017 de eerste rijdende elektrische trekker gereed zal zijn.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!