Van Moer Logistics koopt Antwerp East van DP World over

 07/02/2019  Claude Yvens  Multimodaal
Van Moer Logistics koopt Antwerp East van DP World over

Voor de tweede maal in slechts enkele weken tijd kondigt DP World de overdracht van belangrijke activa in België aan. Eerst was er Trilogiport in Luik, die voortaan in joint venture wordt uitgebaat. En nu is er het bedrijf Antwerp East NV, die de binnenterminal van Grobbendonk runt en in handen van derden, namelijk Van Moer Logistics, terechtkomt.

Van Moer Logistics neemt de 80% aandelen van SA Antwerp East over die aan DP World toebehoorden en de resterende 20% die in handen waren van de Haven van Antwerpen. De terminal Antwerp East werd in 2013 in gebruik genomen, toen hij nog de naam Beverdonk Container Terminal droeg. Hij heeft een laadkaai van 200 meter, maar zag zijn activiteiten wegens het niet respecteren van de geluidsnormen zo goed als stilvallen. Toen de Bestendige Deputatie van de provincie Antwerpen een vergunning uitgaf, leek het probleem van de baan, maar die vergunning werd in juli 2017 door de Raad van State geannuleerd. Sindsdien was de terminal enkel nog open van 7 tot 19 uur, wat de aantrekkelijkheid en rentabiliteit ervan uiteraard fel terugdrong.

Jo Van Moer is zich wel degelijk bewust van de geluidsproblematiek, maar hij maakt zich sterk dat hij de betrokken partijen een goed actieplan kan voorleggen en samen met hen een open communicatie kan aanhouden: “We vatten het probleem heus niet licht op, we zijn ons bewust van de bekommernissen van de plaatselijke gemeenschap en willen daar rekening mee houden. We zullen de activiteiten rond de waterweg pas opnieuw opstarten wanneer de nodige wijzigingen zijn aangebracht om de geluidsnormen te respecteren. Het blijft ons doel om containers te verhandelen op een manier die het milieu geen schade toebrengt.”

Van Moer Logistics heeft hoge ambities en wil om te beginnen een nieuwe lijn tussen de haven van Antwerpen en Liège Container Terminal in gebruik nemen, met een tussenhalte in Antwerp East. Die dienst zal gerund worden door iBarge, een filiaal van Van Moer Logistics. Tot slot vermelden we nog dat de overname volledig losstaat van het logistieke park Antwerp East Port, dat een uitbreiding is van de groep Heylen en onder andere logistiekers als Bleckmann en Nippon Express mag verwelkomen.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!