Van den Bosch verliest rechtszaak tegen vakbond

 26/11/2018  Claude Yvens  Wetgeving
Van den Bosch verliest rechtszaak tegen vakbond

Op vrijdag heeft in Nederland de Hoge Raad in een uitspraak bepaald dat het Gerechtshof Den Bosch vorderingen van Hongaarse chauffeurs in dienst van transportbedrijf Van den Bosch in Hongarije ten onrechte heeft afgewezen.

Die tien Hongaarse chauffeurs hadden Hongaarse contracten met Van den Bosch Hongarije kregen Hongaarse lonen. Volgens vakbond FNV reden ze vijf jaar lang geen ritten in Hongarije maar ritten in en vanuit Nederland. Daarom hebben ze volgens FNV recht op Nederlands loon.

In eerste instantie verloor het transportbedrijf de rechtszaak die FNV Bondgenoten had aangespannen, zo bleek in januari 2015 uit een uitspraak van de rechtbank Ooost-Brabant. In hoger beroep won Van den Bosch echter tegen FNV. Dat was in mei 2017. FNV en de tien met 10 Hongaarse chauffeurs stapten dan naar de Hoge Raad, en het recente oordeel van de Hoge Raad betekent dat de hele zaak nu wordt verwezen naar het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden voor verdere beoordeling. De Hoge Raad kan echter alleen vragen beantwoorden die relevant zijn voor de ontwikkeling en de eenheid van het recht of ingrijpen bij een onbegrijpelijk oordeel van de rechter (bron : Wikipedia).

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!