Urban Lab 1: een testvoertuig voor stadsdistributie

 31/01/2012  Yannick Haesevoets  Trucks
Urban Lab 1: een testvoertuig voor stadsdistributie

Urban Lab 1 is een nieuw project van Renault Trucks om de distributie in stedelijke gebieden te verbeteren. Dit voertuig is in samenwerking met de carrosseriebouwer Gemco E-Trucks BV ontwikkeld en opent nieuwe perspectieven op het gebied van stadsdistributie door de laaddrempel tot op de grond te verlagen.

Door elektrificatie van de transmissie van de aandrijflijn wijzigt de architectuur van de vrachtwagen zelf. Hierdoor ontstaat er een grotere vrijheid bij het definiëren en gebruiken van de carrosserie. Urban Lab 1 beschikt over een ophanging die de vloer tot op de grond kan laten zakken. Het laden en lossen van goederen wordt op die manier makkelijker en de laad- en lostijden nemen hiermee ongeveer 30% af. De transporteur kan hiermee het gebruik van het voertuig optimaliseren. Maar ook de stad heeft er voordeel bij. Doordat de stoptijd bij elke levering korter wordt, is het voertuig weer sneller de stad uit.

Deze truck is ontworpen op basis van een 16 tons Renault Midlum DXi 5 en biedt een nuttig laadvermogen van 8 tot 9 ton naargelang de versie. Hij wordt aangedreven door twee elektrische ‘naafmotors’ die de achterwielen aandrijven en die door een generator gekoppeld aan een dieselmotor gevoed worden. Een accupack maakt het mogelijk om ‘volledig elektrisch’ te rijden en zo het lawaai van de truck zoveel mogelijk te beperken. Het laten zakken van de carrosserie wordt dankzij een specifiek ophangingssysteem op de voor- en achterwielen uitgevoerd. Het manoeuvreren wordt in stilstand via een schakelaar in de cabine uitgevoerd.

Urban Lab 1 is een test voertuig en maakt deel uit van verschillende mogelijkheden getest door Renault Trucks om de distributie in stedelijke gebieden te verbeteren in het kader van samenwerkingsprojecten van transportsystemen van het concurrentiecentrum LUTB (Lyon Urban Truck&Bus) en het CityFret-programma. Het maakt onderdeel uit van een onderzoeksprogramma waar verschillende partners bij zijn betrokken.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!