UPS verdubbelt capaciteit in België met nieuw distributiecentrum in Lummen

 08/02/2018  Philippe Van Dooren  News Logistics
UPS verdubbelt capaciteit in België met nieuw distributiecentrum in Lummen

UPS heeft in Lummen, op een boogscheut van het klaverblad van de E313 en E314, een nieuw distributiecentrum geopend. Met deze investering van 4 miljoen verdubbelt de Amerikaanse logistieke groep haar capaciteit in ons land.

Met een oppervlakte van 6.000 m² heeft Lummen vandaag een capaciteit van 5.000 pakjes per uur. In Diegem, het eerste dc in ons land, is de capaciteit 6.000 pakjes per uur. “Die capaciteit kan nog uitgebreid worden, zonder dat er bijgebouwd hoeft te worden. Het is een kwestie van de machines en de mensen anders in te zetten”, zegt Fernando Falcon, UPS BeLux country manager.  Diegem draait vandaag 15 tot 20 uur per dag en Lummen 6 à 8 uur per dag.

De capaciteitsuitbreiding in België komt er op het gepaste moment. “We zagen vorig jaar een sterke toename van ons exportvolume in België, dat met 20% is toegenomen ten opzichte van het jaar voordien”, zegt Falcon. Europees was de groei 14%. Volgens hem zal deze forse stijging zich onder invloed van de crossborder e-commerce voortzetten. Die groeit internationaal vandaag veel sneller dan de nationale webhandel. Het wereldwijde netwerk van UPS en de mogelijkheid om van begin tot einde een pakket naadloos te traceren, speelt volgens hem in het voordeel van de Amerikaanse groep.

Deze investering in Lummen kadert in het Europees investeringsprogramma van 2 miljard dollar dat enkele jaren geleden werd beslist, met als doel extra capaciteit te creëren en het netwerk sneller te maken. “Als we twee uur kunnen winnen is een concurrentieel voordeel, als we 24 uur winnen is het een game changer” zegt Falcon. Ter herinnering: dat programma kwam er nadat Europa haar veto had gesteld tegen een overname van TNT door UPS.

In Lummen zijn er 160 nieuwe jobs gecreëerd. Het gaat om een mix van vaste medewerkers en chauffeurs en van onderaannemers. Dagelijks vertrekken er 80 bestelwagens vanuit Lummen om pakjes te brengen en op te halen, vooral in Limburg, het oosten en het zuiden van het land. Het verkeer is zowel inbound als outbound gericht. Voor de verdere bestemmingen speelt de nabijheid van de luchthaven van Keulen (UPS’ luchtvrachthub in Europa) een grote rol.

De eerste pakjes werden in september vorig jaar al behandeld, maar het opschalen is zeer gefaseerd gebeurd. Nu dat het centrum volledig operationeel is, werd het officieel ingehuldigd in aanwezigheid van Jan Peumans, voorzitter van het Vlaamse Parlement, Luc Wouters, burgemeester van Lummen  en Carl Sturgeon, voorzitter van UPS West-Europa.

 

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!