UPS eist 1,7 miljard euro schadevergoeding van Europese Commissie

 26/02/2018  Philippe Van Dooren  News Logistics
UPS eist 1,7 miljard euro schadevergoeding van Europese Commissie

United Parcel Service heeft bij het Gerecht van de EU een claim van 1,7 miljard euro ingediend om de schade te compenseren die de Amerikaanse groep leed toen de Europese Commissie haar veto stelde om TNT Express over te nemen. Een jaar geleden had het Gerecht de veto nietig verklaard, omdat de geijkte procedures niet waren gevolgd.

De Europese Commissie had de overname van TNT door in 2013 geblokkeerd omdat ze vreesde voor een te grote concentratie en dus minder concurrentie op de Europese markt. UPS was echter in beroep gegaan bij het Gerecht van de EU, het tweede hoogste rechtsorgaan na het Europees Hof, om de veto aan te vechten. In maart 2017 verklaarden de rechters het besluit van de Commissie nietig. “De Commissie heeft de rechten van de verdediging van UPS geschonden door zich te baseren op een econometrische analyse die niet was besproken tijdens de administratieve procedure”, was het oordeel. Indien UPS over de eindversie van die analyse had beschikt, had de groep zich beter kunnen verdedigen, klonk het.

Dit oordeel opende de weg om een schadeclaim in te dienen, wat UPS zopas deed. De groep vraagt het Gerecht om haar een vergoeding toe te kennen, vermeerderd met rente en belastingen. Zij zegt immers dat de blokkering van de transactie haar verhinderde “om de voordelen van de voorgestelde transactie te verwezenlijken”.

Of UPS de schadevergoeding krijgt, is lang nog niet zeker. De Europese Commissie vecht de procedurefout aan en is in beroep gegaan tegen het oordeel van het Gerecht.

 

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!