Unizo pleit voor Europees verbod op gratis retourzendingen e-commerce

 04/03/2019  Philippe Van Dooren  News Logistics, E-commerce
Unizo pleit voor Europees verbod op gratis retourzendingen e-commerce

De middenstandsorganisatie Unizo heeft vandaag een visienota gepubliceerd met tien voorstellen die de economie moeten helpen om klimaatneutraal te worden. Een van de meest opvallende voorstellen is een Europees verbod om in de e-commerce gratis retourzendingen aan te bieden.

Elk pakje dat online geleverd wordt, heeft 30% kans om teruggezonden te worden. “Naast het aspect van oneerlijke concurrentie hebben gratis retourzendingen bij grote webshops een nefaste invloed op het aantal verplaatsingen met bestelwagens, wat schadelijk is voor het klimaat”, zegt Unizo.

Ze pleit dan ook voor een Europees verbod op gratis retourzendingen. “Europa moet een zichtbare bijdrage verplichten voor retour bij e-commerce. De klant die online bestelt zal dan een extra lijntje zien op zijn factuur met de kost voor het terugzenden van zijn pakje. Door het betalen van een bijdrage wordt de klant geresponsabiliseerd voor de CO2-impact van retourzendingen. Die bijdrage moet ontradend werken”, klinkt het verder.

Unizo pleit ook voor een meer doordacht ruimtelijk beleid waarbij wordt ingezet op een logische clustering van ondernemingen. Als productie, opslag en consumptie dichter bij elkaar liggen is een kortere keten mogelijk. Leveringen kunnen dan gebundeld kunnen worden, wat zorgt voor minder verkeer van vracht- en bestelwagens.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!