TVM wil inzet technologische hulpmiddelen tegen smartphonegebruik in het verkeer

 08/08/2018  Yannick Haesevoets  News Transport, Wetgeving
TVM wil inzet technologische hulpmiddelen tegen smartphonegebruik in het verkeer

TVM wil actie ondernemen en pleit voor de inzet van technologische hulpmiddelen in het verkeer. Uit onderzoek van het Vias Institute bleek al dat mensen bij een handenvrije telefoon ook afgeleid zijn en minder naar verkeersborden en andere weggebruikers kijken. 

Nog volgens Vias gaan de meest voorzichtige schattingen ervan uit dat vijf procent van alle verkeersongevallen waarbij iemand gewond raakt of sterft te wijten is aan het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur. Dat zorgt jaarlijks voor minstens dertig doden en 2.500 gewonden in België. “Voor alle weggebruikers geldt dat gsm-gebruik achter het stuur onacceptabel is”, zegt Arjan Bos, CEO van de TVM groep. “Bellen geeft vier keer meer kans op een ongeval en bij sms’en heb je zelfs 23 keer meer kans.”

Overigens zijn er geen harde cijfers voorhanden over de relatie tussen het aantal ongevallen en ‘sms’ende’ bestuurders. Die vijf procent is de meest voorzichtige schatting. Wel pleit Bos voor strenge controles door politie.

Arjan Bos: “Vrachtwagenchauffeurs zijn professionals en dienen zich te gedragen. Gelukkig zien we dat heel veel chauffeurs die verantwoordelijkheid nemen. Laten we niet vergeten dat vrachtwagenchauffeurs ook vaak ongelukken weten te voorkomen, juist door goed en tijdig te anticiperen. Een 100% waterdichte oplossing om het probleem aan te pakken is er niet. Temeer omdat het transportbedrijf als werkgever niet altijd een zicht heeft op het gebruik van privé toestellen door hun vrachtwagenchauffeurs. Sensibilisering en bewustwording zijn gewoon cruciaal.”

Er bestaan technologische hulpmiddelen die ervoor zorgen dat de telefoon alleen bij stilstand volledig te gebruiken is.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!