Tussen WMS en automatisch magazijn (Ecoline)

 09/03/2016  Claude Yvens  Logistics

De overdracht tussen het geautomatiseerde magazijn en het WMS dient goed beheerd te worden om de performantie van beide systemen optimaal te houden.

Ecoline, een producent van non-woven poetsdoeken en poetspapier, nam vorig jaar een nieuw automatisch magazijn in gebruik waar plaats is voor niet minder dan 16.000 europallets. Door die investering moet het bedrijf in staat zijn om zijn productie verder op te drijven en jarenlang te genieten van voldoende ruimte om afgewerkte producten en halffabricaten te kunnen opslaan. Het investeerde daarom in een nieuw hoogbouwmagazijn van 30 meter hoog met 6 gangen waar pallets dubbeldiep gestapeld worden. “Voor die investering zijn we op ons buikgevoel afgegaan: commercieel gaan de zaken heel goed. We hadden de voorbije jaren al enkele keren uitgebreid. Nu wilden we voor een langere tijd gerust zijn. In de huidige economische context leek het ons als familie het ideale moment om geld te investeren in de toekomstige capaciteit,” zegt Christophe Vanneste, CIO van Ecoline tijdens de presentatie van het nieuwe magazijn.

Tussen WMS en automatisch magazijn

Tijdens het event komen ook de verschillende partners aan het woord: opeenvolgend de leverancier van het automatisch magazijn Egemin, de softwarefirma Objective die het WMS en MES leverde én de consultant Logflow. Daarbij wordt snel duidelijk dat de duidelijke afbakening van de verantwoordelijkheden tussen de verschillende leveranciers heel belangrijk is. Ecoline had al een contract met Egemin afgesloten voor het automatisch magazijn, maar besliste alsnog om een externe consultant in te schakelen om de juiste afstemming te realiseren. Eric Vandenbussche van Logflow: “De overgang tussen het magazijn en de IT-structuur die de opslag én de productie aanstuurt moet correct zijn opgebouwd. Wanneer een ERP (Centric in dit geval) geen rekening houdt met de karakteristieken van het automatisch magazijn, duiken er later problemen op. Bij Ecoline zijn er heel veel stromen in alle richtingen: grondstoffen die naar de productie gaan, afgewerkte producten die in het magazijn worden weggezet, maar intussen ook halffabrikaten die tussen twee productiestappen uit het atelier worden weggehaald. Het is dan de kunst om in de piekmomenten de capaciteit van beide systemen correct te gebruiken. Ik ben ervan overtuigd dat de leverancier van de automatische magazijnen daarbij zo veel mogelijk zelf moet instaan voor zijn deel van de planning, want hij moet de SLA’s ook behalen. Daarbij hoort ook een heel duidelijke afspraak wie voor wat verantwoordelijk is. Als er dan ooit problemen opduiken, is het ook helder wie voor een oplossing moet zorgen en is het uitgesloten dat de partijen de verantwoordelijkheid naar elkaar toe schuiven.”

Koen De Clercq van Objective (het vroegere De Clercq Engineering & Solutions): “Daar kunnen wij ons ook helemaal in vinden. Wij zijn intussen in heel Europa bekend om onze specialiteit van de combinatie van software voor productie én opslag. In al onze projecten werken wij samen met alle mogelijke ERP-systemen en magazijnsturingen. In onze ervaring is het heel belangrijk om heel snel die interface af te werken, om vandaar uit verder te werken aan de samenwerking tussen de verschillende systemen.”

Private label strategie

Tijdens de rondleiding wordt meteen duidelijk dat Ecoline mikt op een goed georganiseerde productie. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van non-woven poetsdoeken en poetspapier gericht op private label. Die private label strategie heeft als gevolg dat de productie bestaat uit vele kleine batches met doeken in verschillende kleuren, met diverse opdrukken en in een grote verscheidenheid aan verpakkingen. Bij elke machine (snijden, vouwen, verpakken) hebben we dus een aantal zaken nodig zoals de rollen met doek, kokers en verpakkingen. Dat alles wordt automatisch uit het magazijn gehaald en per AGV tot aan de productiemachine gebracht. En dat net op tijd: net vóór de productie van dat product moet starten. De operator weet meteen over welke bewerkingen het gaat, maar toch moet hij alle producten scannen om te controleren of alles overeenkomt met de productieopdracht in het systeem. Een code die niet of fout werd gescand, zorgt voor een blokkering van het systeem. Die ingreep zorgt ervoor dat bij Ecoline fouten in de materiaalkeuze volledig zijn uitgesloten.

De zes gangen in het automatische magazijn worden door één zogenaamde wisselrijdende kraan bediend: die kan heel snel in één gang bewegen, maar de wissel naar een volgende gang gaat een stuk trager. Henk Deloof, commercieel manager van Egemin Automation: “Het systeem is ingesteld dat pallets ’s nachts worden klaargezet in een bufferzone met plaats voor 800 pallets om snel te kunnen leveren aan de productie, picking of de verzending. Die kraan wordt aangevuld met een heel snelle traversewagen in de pickingzone die pallets kan aannemen die uit het magazijn komen en klaar zetten voor de pickers. Voor de pickers is er weer een eigen bufferzone voorzien. Ten slotte zetten de AGV’s ook pallets klaar in de verzendingszone waar de chauffeur ze dan in zijn truck kan laden.”

 

Peter Ooms

De duidelijke afbakening van de verantwoordelijkheden tussen de verschillende leveranciers is heel belangrijk.

 

Het team van Ecoline met de partners Logflow, Egemin en Objective.

Het team van Ecoline met de partners Logflow, Egemin en Objective.

 

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!