Truckkartel: Deminor stapt naar de rechtbank

 22/02/2019  Claude Yvens  Trucks
Truckkartel: Deminor stapt naar de rechtbank

In de zaak rond het truckkartel heeft het advieskantoor Deminor in oktober van 2016 een collectieve actie opgestart om schadeclaims van mogelijks benadeelde Belgische bedrijven te verzamelen. Deze actie krijgt nu ook een juridisch staartje.

UPTR was de eerste beroepsorganisatie die haar leden mobiliseerde om zich aan te sluiten bij Deminor. Dat was in maart van 2017. Twee maanden later kreeg UPTR navolging van TLV en Febetra. Deminor heeft onlangs een brief gestuurd naar de aanklagers in kwestie (die we ter inzage kregen van UPTR), waarin ze door Deminor op de hoogte worden gebracht over de stand van zaken in het dossier. In december van 2018 ontvingen de truckfabrikanten in kwestie een brief van Deminor, waarin ze in gebreke werden gesteld in naam van de Deminor-klanten. Deze brief bleef onbeantwoord, wat dus ook betekent dat geen enkele constructeur een voorstel deed om een schadevergoeding te betalen aan de klanten van Deminor. “We hadden ook niets anders verwacht. Dit betekent dat de kartelleden zich zullen moeten verantwoorden voor het gerecht. Hier maken we dan ook werk van”, staat er in de brief.

Deminor stapt nog niet meteen naar de rechtbank. Het wacht de uitspraak af van een rechtbank in Amsterdam. Deze uitspraak wordt in de loop van de maand maart verwacht. In Nederland werden er al enkele collectieve juridische procedures opgestart tegen de leden van het kartel, en de rechtbank in Amsterdam moet zich nog uitspreken over de voorwaarden waaraan een rechtsgang moet beantwoorden om ontvankelijk te zijn. De reden waarom Deminor op deze beslissing wacht, is omdat het advieskantoor van plan is om de constructeurs voor deze rechtbank in Amsterdam te dagen.

 

 

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!