Transportprijzen daalden licht in derde kwartaal

 28/11/2018  Claude Yvens  Economie
Transportprijzen daalden licht in derde kwartaal

De 37e editie van de Transport Market Monitor toont dat de wegtransportcapaciteit in het derde kwartaal opnieuw groeide met dubbele cijfers. Niettegenstaande daalden de transportprijzen slechts met 2,8%.

Sinds mei is de beschikbare capaciteit voor wegvervoer elke maand toegenomen. Deze ontwikkeling is seizoensgebonden, maar de transportcapaciteiten zijn dit jaar veel sterker toegenomen dan in 2017. “Deze ontwikkeling geeft aan dat we teruggaan naar het niveau van de jaren voor 2017”, zegt Oliver Kahrs, Managing Director van Tim Consult. “Een reden daarvoor kan zijn dat de economische groei aan kracht verliest. Voor het komende jaar heeft de Europese Commissie zijn voorspellingen voor economische groei in de eurozone verlaagd”, zegt Kahrs.

Ondanks deze stijging van de transportcapaciteit zijn de transportprijzen maar licht gedaald. “Sinds juni zijn de transportprijzen geleidelijk aangepast aan het niveau in 2017. Maar toen gebruikten de vervoerders het capaciteitstekort om hun prijzen merkbaar te verhogen. Ondanks het recente herstel van de capaciteit, blijven de prijzen op dit hogere niveau. De ontwikkeling van de dieselprijs kan daar de oorzaak van zijn. De Transport Market Monitor toont dat de diesel prijsindex toenam in het derde kwartaal van 2018 met 4% ten opzichte van het tweede kwartaal”, aldus Kahrs.

 

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!