Track & Trace: commodity of toegevoegde waarde?

 01/09/2015  Claude Yvens  Economie, Expertise Center, Fleet Management
Track & Trace: commodity of toegevoegde waarde?

Lokalisatietechnieken zijn steeds democratischer geworden. De track & trace systemen zijn dus toegankelijk voor minder kostbare materialen, maar de dienstverleners ontwikkelen ook meer diensten bovenop de basisprestatie.

Track & trace beantwoordt in de bouwsector aan twee noden: de beveiliging tegen diefstal en via de tijdsregistratie en de optimalisering van de mobiliteit ook de zoektocht naar productiviteit. De meest vooruitstrevende systemen maken het mogelijk om de twee te combineren. “De klant kan kiezen”, legt Erik Denutte van Geotracer uit. “Ofwel vragen ze een continue opvolging, ofwel leggen ze intervallen vast, waarmee hun materieel gelokaliseerd wordt en/of de werktijd van de machines doorgestuurd wordt. Alles werkt met een gemakkelijk te gebruiken applicatie en laat de klant toe om het beheersbudget van zijn vloot in de hand te houden”, aldus nog Denutte.

Hogere betrouwbaarheid en levensduur

Technisch gezien worden de controleboxen steeds compacter en stijgt de levensduur van de batterijen. De basishardware (wanneer die van goede kwaliteit is, want er bestaan belangrijke verschillen op dit vlak!) is een commodity geworden, maar dat betekent niet dat de prijs ervan is gedaald. De T&T-leveranciers hebben ervoor gekozen om op te schuiven naar complexere oplossingen. Zij worden daarbij trouwens goed geholpen door de nieuwe mogelijkheden (overdracht van tachograafgegevens of via de canbus, zoals de analyse van de rijstijl van de chauffeur bijvoorbeeld) en de nieuwe communicatietechnologieën (FRID, WiFi, Sigfox, enz.) die hun controle-eenheden hen bieden.

Zo vindt men op Matexpo bijvoorbeeld bij GeoTracer voor het eerst een T&T-box die gekoppeld is aan RFID technologie en dat aan een prijs die het mogelijk maakt om ook minder kostelijke mobiele installaties zoals toiletten of containers op te volgen. De parametrage van de lokalisatiegegevens wordt ook steeds fijner. “Vandaag is het mogelijk om een positie te ontvangen elke keer dat het voertuig start, stopt of van richting verandert”, verduidelijkt Erik Denutte.

‘De’ trend van het moment is mobiel. Bovenop een eenvoudige T&T kan men vandaag, zonder te investeren in een boordcomputer, zelf een volledig communicatieplatform opzetten met de mobiele ploegen. Daarbij behoren ook opdrachtorders (of bouwmateriaalleveringen bijvoorbeeld) in elektronisch formaat. Suivo is één van de leveranciers die dit soort diensten aanbiedt. “Wij denken veel na over de ontwikkeling van applicaties die zich natuurlijk integreren in de processen van onze klanten, bijvoorbeeld in hun planningsservice of hun HR-dienst. Het is daar dat wij deze klanten kunnen helpen een beter rendement uit hun resources te puren”, stelt hun marketingverantwoordelijke Els Put.

Track&Trace – Commodité ou valeur ajoutée

Track&Trace – Commodity of toegevoegde waarde