Toyota ProAce Van : back in business

 02/03/2017  Yannick Haesevoets  Van, Vans
Toyota ProAce Van : back in business

Toyota is terug van weggeweest. Met de lancering van de nieuwe PROACE wil de Japanse constructeur opnieuw intensiever inzetten op de markt van lichte bedrijfsvoertuigen.  De nieuwste telg moet zich onderscheiden met zijn unieke en compacte afmetingen. Maak kennis met de nieuwste Toyota.

Het lijkt al een eeuwigheid geleden dat Toyota zich nog eens op de markt van de LCV-voertuigen heeft gemoeid. De HiLux is al sinds jaar en dag een vertrouwde partner in dit segment, maar nu doet Toyota opnieuw een gooi om zich terug actiever te profileren op de markt van de lichte bedrijfsvoertuigen. Zoals reeds gekend moet de Japans-Franse alliantie tussen Toyota en de PSA-groep voor een nieuwe impuls zorgen. Concreet betekent dit dat zowel de Peugeot Expert, Citroën Jumpy als de Toyota ProAce als broer en zus gebouwd worden op de Sevel Nord site nabij Valenciennes. Tot zover het DNA van de ProAce. Tijd om een eerste testrit te maken met de nieuwste telg uit de familie.

Unieke compact variant
Toyota biedt met de ProAce een breder modelgamma aan om aan alle LCV-behoeften te voldoen. Zo zal de wagen verkrijgbaar zijn in twee uitrustingsniveaus met keuze uit drie koetswerkafmetingen en twee wielbasissen waardoor de aanwezigheid van Toyota  op de Europese LCV-markt extra versterkt wordt. Eerst en vooral is er een nieuwe, unieke variant, de ProAce Compact-bestelwagen. Met zijn lengte van 4,6 m en wielbasis van 2,9 m is dit de kortste bestelwagen in het segment middelgrote bedrijfsvoertuigen. Hij beschikt bovendien over drie plaatsen vooraan en heeft een laadruimte van 2,1 m lang en 1,6 m breed, voor een totaal laadvolume van 4,6 kubieke meter.

Vijf dieselmotoren
Het nieuwe ProAce-gamma heeft vijf krachtbronnen, waaronder 1,6- en 2,0-liter dieselmotoren met vermogens tussen 95 en 177 pk. Alle modellen van het gamma beschikken over Toyota’s stop-startsysteem waardoor er sterk wordt ingezet op een laag verbruik. De CO2-uitstoot ligt lager dan bij zijn voorgangers en behoort zelfs tot de laagste in het segment van de middelzware bestelwagens. Alle uitrustingsniveaus beschikken over unieke specificaties, zoals gemotoriseerde rechter- en linkerschuifdeuren, automatische transmissies, drie voorzetels – zelfs in de PROACE Compact – en een nieuw Smart Cargo-systeem (zie kader), dat een openklapbare scheidingswand combineert met een wegklapbare passagierszetel om de laadlengte met 1,16 m te verlengen en het totale laadvermogen met 0,5 m³ te verhogen.

De ProAce is uiteraard ook beschikbaar als personenwagen (Verso). Vandaar dat de ProAce Van voldoende karaktertrekken heeft die dicht aansluiten bij dat van de personenwagens. De eigenaars kunnen hun auto aanpassen aan hun eisen met behulp van de uitgebreide lijst opties en accessoires. De beschikbare opties hebben betrekking op het gebruikscomfort (sleutelloze toegang, automatische lampen en ruitenwissers, parkeersensoren voor- en achteraan, parkeercamera), prestatieaanpassingen (hoger laadvermogen, grotere bodemvrijheid, terreincapaciteiten), een fraaiere esthetische vormgeving (17″ lichtmetalen velgen, bumpers, zijdelingse beschermstrips, handgrepen en buitenspiegels in koetswerkkleur) en veiligheidsfuncties (zijdelingse airbags, xenonlampen, mistlampen).

Toyota Safety Sense
Op het vlak van veiligheid kan de PROACE bovendien worden uitgerust met twee versies van het actieve veiligheidspakket ‘Toyota Safety Sense’. Het ene pakket omvat een rijstrookwaarschuwing, een verkeersbordendetectie, een waakzaamheidsassistent en automatische grootlichten. Het tweede voegt er nog een Forward Collision Warning, een adaptieve snelheidsregelaar, een autonoom noodremsysteem met voetgangersdetectie en hoekverlichting aan toe.

Tenslotte nog even dit: Zoals voor elk voertuig van Toyota geldt voor het nieuwe gamma ProAce-bestelwagens de uitgebreide garantie van 3 jaar of 100.000 km. Er is een standaard onderhoudsinterval van 40.000 km of twee jaar voorzien. En de prijzen starten vanaf 19.900 euro exclusief BTW.

HiLux en ProAce vertegenwoordigen LCV-gamma Toyota

De voorstelling van de nieuwe ProAce betekent een nieuw begin voor de bestelwagen van Toyota. Het model bestond al enkele jaren, maar zijn grote uitbraak bleef uit. Nu wil de Japanse constructeur hard terugslaan op de markt van lichte bedrijfsvoertuigen. Naast de ProAce beschikt Toyota immers ook nog over de immens populaire pick-up HiLux. De wagen kende in Europa in 2015 een marktaandeel van 23,1% (34.000 verkochte eenheden) en 600.000 verkochte exemplaren wereldwijd.  Toyota gaf de HiLux trouwens begin dit jaar een facelift waardoor hij nog robuuster is met een volledig nieuw design en nieuwe technische elementen.

ProBusiness Telematica om rijgedrag te optimaliseren

Toyota biedt een geïntegreerd fleet management systeem aan om betere rijresultaten te behalen. De ‘ProBusiness Fleet Telematics’ is een gemakkelijke oplossing voor fleet managers om de TCO beduidend te drukken. Dankzij de CAN bus in het voertuig kunnen fleet managers gemakkelijk informatie uit het voertuig ontvangen vanop hun PC, tablet of smartphone. Zo kan het rijgedrag, het verbruik, de locatie, acceleratie/remmen, …,  eenvoudig gecontroleerd worden.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!