TomTom lanceert zijn Optidrive 360 ecodrivingassistent voor trucks

 18/03/2016  Claude Yvens  News Transport, IT
TomTom lanceert zijn Optidrive 360 ecodrivingassistent voor trucks

Iets minder dan een jaar nadat het Optidrive 360 lanceerde, kondigt TomTom Telematics aan dat zijn hulpsysteem voor zuinig rijden voortaan compatibel is met trucks.

Parallel met de ecodrivingassistentiesystemen die bij alle constructeurs beschikbaar zijn, ziet men ook de opkomst van de ‘aftermarket’ systemen, die gemengde vloten de kans bieden om de rijstijl van hun chauffeurs op uniforme wijze te analyseren. Dat is het geval met de Optidrive 360, een systeem dat in mei 2015 voor personenwagens werd gelanceerd.

Optidrive 360 biedt in real time aanwijzingen voor de chauffeur en dat in functie van een 3D kaart, geldende snelheidsbeperkingen en het naderen van bijvoorbeeld kruispunten of rode lichten. De chauffeur ontvangt boodschappen wanneer hij te bruusk remt of te snel rijdt, maar hij kan ook ecodrivingadvies krijgen voor hij wegrijdt, net als rapporten over zijn rijstel op het einde van de rit.

Deze rapporten zijn eveneens beschikbaar voor de vlootbeheerder, die op die manier over een valide basis beschikt om correctieve acties op te starten of ecodrivingopleidingen voor te stellen aan bepaalde chauffeurs. In functie van het ecodrivingniveau bij de start kan het verbruik op spectaculaire manier dalen (TomTom signaleert dalingen van 20%).

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!