TLV vindt acties vakbond ‘ongenuanceerd’

 26/03/2018  Claude Yvens  Economie
TLV vindt acties vakbond ‘ongenuanceerd’

Verleden week organiseert het ABVV voor de tweede keer een nationale actiedag tegen sociale dumping. Transport en logistiek Vlaanderen betreurt de ongenuanceerde benadering vanwege de socialistische vakbond tegenover de Belgische transportbedrijven.

“Deze acties doen immers uitschijnen dat de volledige Belgische transportsector zich bezondigt aan sociale dumpingpraktijken. Niets is minder waar. Niet iedere Belgisch transporteur is aandeelhouder van een buitenlandse transportfirma”, zegt de Vlaamse werkgeversfederatie. TLV betreurt het dan ook sterk dat de berichtgeving van de vakbond alle Belgische transportbedrijven over dezelfde kam scheer : “Alsof alle Oost–Europese bedrijven eigendom zijn van een Belgische aandeelhouder. Het merendeel van de Belgische transportbedrijven heeft geen band met een buitenlandse vestiging. Veel Oost–Europese nummerplaten zijn ook echte Oost-Europese bedrijven die nu éénmaal gebruik maken van het basisprincipe van vrij verkeer van diensten in de EU. Dus bedrijven zonder band met een Belgische moeder. En ja, bepaalde Belgische bedrijven hebben een buitenlandse vestiging, met echte activiteiten in de thuisstaat.”

TLV herhaalt dat ze gekant is tegen malafide praktijken, en dat ze vragende partij is voor meer gerichte controles op buitenlandse bedrijven in het kader van het Plan voor Eerlijke Concurrentie in de transportsector, ondertekend door de werkgevers- en werknemersorganisaties.

Lees alles over TLV in onze Transport & Van In Belgium directory!

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!