TLN: “Maak appen achter het stuur onmogelijk!”

 11/07/2018  Claude Yvens  Wetgeving
TLN: “Maak appen achter het stuur onmogelijk!”

De Nederlandse vervoerdersorganisatie TLN roept truck- en telefoonfabrikanten op om appen achter het stuur technisch onmogelijk te maken.

Truck- en telefoonfabrikanten zouden volgens Transport en Logistiek Nederland moeten samenwerken om het onmogelijk te maken om in een rijdende vrachtwagen te appen, of andere dingen op een mobiele telefoon te doen waardoor de chauffeur zijn aandacht niet bij de weg heeft. “Appen achter het stuur is onacceptabel. Alleen handsfree navigeren en bellen zou mogelijk moeten zijn”, zegt TLN-voorzitter Arthur van Dijk.

Ook transportondernemers hebben een verantwoordelijkheid om in hun bedrijf appen achter het stuur te voorkomen, vindt Van Dijk : “Door chauffeurs goed voor te lichten over de gevaren, door bijvoorbeeld de SafeDrivePod te installeren in vrachtauto’s: een apparaatje dat je in de auto installeert, en dat tijdens het rijden zorgt dat je de telefoon alleen voor handsfree bellen en navigeren kunt gebruiken. En natuurlijk door maatregelen te nemen tegen chauffeurs die met appen toch de fout ingaan.”

Tot dat alle trucks en telefoons zijn uitgerust met technieken die appen achter het stuur onmogelijk maken, zouden meer handhaving en hogere sancties ongelukken door appende chauffeurs moeten helpen voorkomen.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!