TimoCom barometer: zwakke start van 2016 voor de transportmarkt

 26/04/2016  Yannick Haesevoets  News Transport
TimoCom barometer: zwakke start van 2016 voor de transportmarkt

Dit jaar kent de Europese transportbranche in het 1ste kwartaal een zwak start. Dat blijkt uit de huidige cijfers van de TimoCom transportbarometer. Het vrachtaanbod in verhouding tot de beschikbare vrachtruimte bedroeg de eerste drie maanden 30:70. Maar het lijkt erop dat de transportmarkt weer langzaam aantrekt als het warmer wordt.

Het jaar 2016 begon erg terughoudend met een daling van beschikbare vrachtruimte in Europa. Aan het einde van de maand januari liet de TimoCom transportbarometer een vrachtaandeel van 36% zien, wat een daling betekent van 6 procent in vergelijking met een jaar eerder. Maar de transportbranche wordt nog harder geraakt. In februari is duidelijk te zien dat het vrachtaanbod en laadruimteaanbod op de transportmarkt niet met elkaar in verhouding staan: voor 21% aangeboden vracht was er 79% beschikbare laadruimte. En zo was februari de zwakste maand in meer dan vijf jaar. “Wat we hier zien, zijn de gevolgen van de uitdagingen waar de Europese transportbranche en logistieke sector mee worden geconfronteerd”, zegt Marcel Frings, chief representative van TimoCom. “De terreurdreiging en de vluchtelingencrisis in het bijzonder hebben ertoe geleid dat de grenzen ook in het Schengengebied weer werden gesloten. Waar eerst vrij verkeer van goederen was, worden nu nog maar mondjesmaat goederen vervoerd“.

In maart kon er weer meer worden vervoerd. Het begin van de lente lijkt met de eerste zonnestralen erg stimulerend te werken voor de transportmarkt. Het vrachtaandeel steeg met 12 procent naar 33% (2015: 40%) en daarmee is de trend voor de komende maanden gezet. “Ook al zag het economische klimaat van de IFO voor de eurozone er aan het begin van het jaar er allesbehalve gunstig uit. Maar de economie zal nu weer aantrekken, want de mensen gaan weer naar buiten. En dat is altijd direct merkbaar op de Europese transportmarkt“, aldus Frings. Kan de markt deze stijgende trend ook doorzetten in het 2e kwartaal? Dat is nu de vraag…

NL_TM_Quartalsbericht_2016_Q1

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!