TimoCom barometer: licht vrachtoverschot in het 2de kwartaal

 16/08/2016  Yannick Haesevoets  Nieuwsbrief
TimoCom barometer: licht vrachtoverschot in het 2de kwartaal

De TimoCom-transportbarometer laat in het 2de kwartaal een licht vrachtoverschot zien voor de Europese transportmarkt. In de lentemaanden bedroeg de vracht-/laadruimteverhouding van TimoCom 52:48. Er waren echter van maand tot maand grote schommelingen te zien.

Na een zwakke start stegen aan het einde van het 1ste kwartaal niet alleen de temperaturen, maar ook de vracht-/laadruimteverhouding in de transportbranche. De recente cijfers spreken voor zich: de aangekondigde opleving zorgde ervoor dat de vracht-/laadruimteverhouding bijna in evenwicht kwam. In april kwam het vrachtaandeel met 49% maar liefst 16 procent hoger uit dan in maart. In vergelijking met de jaren ervoor was april toch een zwakkere maand: in 2015 bedroeg het vrachtaandeel 53% en in 2014 zelfs 54%. De opleving in maart kon er in april dus niet voor zorgen dat het niveau van de voorgaande jaren weer werd behaald.

Er werd alles gehaald uit de transportbarometer en het vrachtaandeel steeg in mei met nog eens 10 procent. Daarmee werd het hoogste vrachtaandeel van het kwartaal en zelfs van het jaar tot nu toe behaald met 59%. Deze opleving was echter van korte duur. Het vrachtaandeel nam in juni weer af met 11 procent en kwam met 48% zelfs nog een procent lager uit dan aan het begin van het 2de kwartaal. In vergelijking met de jaren ervoor was juni ook een slechtere maand: in 2015 bedroeg het vrachtaandeel precies 50% en in 2014 was er zelfs een licht vrachtoverschot te zien van 51%.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!