Thermo King CryoTech: milieuvriendelijk, stil en snel

 06/12/2013  Claude Yvens  Expertise Center, Fleet Management
Thermo King CryoTech: milieuvriendelijk, stil en snel

Vooral in steden stelt de distributie van verse, gekoelde en bevroren waren de transporteur voor grote problemen. De invoering van PIEK-normen, steeds strengere milieunormen en belevering in de daluren vergroten die problemen nog. Maar precies in die omstandigheden komen de CryoTech units van Thermo King tot hun recht.

Het geheim van een CryoTech installatie schuilt in de alternatieve oplossingen om de laadruimte te koelen. De CryoTech units van Thermo King maken immers gebruik van gerecyclede, vloeibare kooldioxide als koudemiddel in een systeem met een open circuit. Hierbij stroomt de lucht door de laadruimte, wat van groot belang is voor verswaren, en het cryogeen wordt buiten de laadruimte uitgestoten. De kooldioxide komt dus niet in de laadruimte, in tegenstelling tot andere systemen die koudemiddel in deze ruimte blazen met als gevolg dat de zuurstof verdrongen wordt. In zo’ n geval zijn ter bescherming van de gebruikers ingewikkelde veiligheidsmechanismen vereist.

Milieuvriendelijk

De gebruikte kooldioxide is een restproduct van diverse industriële productieprocessen en verdwijnt normaal in de atmosfeer. Voor de CryoTech installaties wordt het koolzuur opgevangen, gereinigd en gecondenseerd. Daarbij wordt zeven maal minder energie gebruikt dan bij de productie van diesel en drie keer minder dan bij de productie van vloeibaar stikstof.

De Thermo King CryoTech systemen zijn ontworpen met het oog op distributiebedrijven. Dankzij de technologie zonder condensorbuizen verandert de capaciteit van de units niet als de omgevingstemperatuur stijgt of daalt. Bovendien is de installatie onafhankelijk van een dieselmotor. CryoTech verlaagt de temperatuur driemaal sneller dan een vergelijkbaar dieselsysteem. Tijdens routes waarbij meerdere afleveradressen worden aangedaan, kan de temperatuur dus sneller hersteld en nauwkeuriger geregeld worden. Extra interessant is dat de CryoTech koelmachines de PIEK-normen ruim overtreffen. Uit testen is gebleken dat de CryoTech systemen op het moment dat de unit het meeste lawaai maakt (tijdens verlaging van de temperatuur) nog altijd ruim 90% stiller zijn dan een vergelijkbare opleggerunit op diesel.

De CryoTech serie bestaat uit de volgende types:
– Type CT-10 voor vrachtwagens met één temperatuurzone
– Type CT-10 Spectrum voor vrachtwagens met meerdere temperatuurzones
– Type CT-15 Spectrum voor opleggers met meerdere temperatuurzones.

Productnieuws

PharmaSolutions is een platform gericht op de noden van de farmaceutische industrie, verdelers en logistieke partners. Het helpt bij het toepassen van best practices en het hanteren van de kwaliteitsnormen doorheen de transportketen. Lees hierover meer op www.truck-business.com
Deze zomer lanceerde Thermo King de nieuwe V-600 en V-800 koelunits voor middelzware en zware trucks, die bijzonder goed aansluiten bij de PharmaSolutions. Deze units hebben een sterk verlaagd verbruik en stoten aanzienlijk minder CO2 uit dan de voorgaande series
V-500 Plus en V-700.

Document PDF

Tagged With: CryoTechthermoking

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!