Tesla voor het gerecht gedaagd door Nikola One

 03/05/2018  Frédéric Willems  Trucks
Tesla voor het gerecht gedaagd door Nikola One

Het Amerikaanse bedrijf Nikola Motors heeft een klacht ingediend tegen Tesla voor overtreding van een patent: de elektrische vrachtwagen van Tesla Semi zou slechts een kopie zijn van de Nikola One.

Nikola Tesla, de grote Servische uitvinder van weleer, die de alternator ontdekt heeft, moet zich omdraaien in zijn graf: het bedrijf dat zijn naam draagt werd voor het gerecht gedaagd door het bedrijf met zijn voornaam. Nikola Motors is immers van mening dat de Tesla niets meer is dan een kopie van hun eigen vrachtwagenconcept, de Nikola One (als concept voorgesteld in december 2016). Tesla zou dus voor het ontwerp van de Tesla Semi (onthuld in november 2017) het ontwerp van Nikola Motors overgenomen hebben. De beschuldiging van plagiaat zou niet slaan op de aandrijftechniek, noch de opslag van elektrische energie, want de elektrische motor van de Nikola One put zijn energie uit accu’s die opgeladen worden door een brandstofcel. De Tesla is ‘klassieker’ van opzet met accupakketten die opgeladen worden zoals in een elektrisch voertuig.

Nikola valt Tesla aan op drie punten in het bijzonder: de vorm van de cabine, het principe van de rondlopende voorruit (die zij zouden gebrevetteerd hebben, maar die we ook al zagen op het MAN prototype Concept S van 2010) en het principe van het portier. Argumenten die toch wat licht uitvallen om van Tesla 2 miljard USD schadevergoeding te eisen, een som die overeenkomt met de meerwaarde van de Tesla aandelen na de publieke voorstelling van de Tesla Semi.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!