Tesla Semi: de chauffeur in centrale positie!

 17/11/2017  Claude Yvens  Trucks
Tesla Semi: de chauffeur in centrale positie!

Na verschillende aankondigingen heeft Tesla eindelijk zijn eerste vrachtwagen onthuld: de Tesla Semi. Elektrisch, uiteraard, maar tevens revolutionair op het vlak van de cabine: de chauffeur krijgt er een centrale positie.

Buiten de weinig conventionele vormgeving (maar we verwachten van Tesla niet minder) verbaast de Tesla Semi vooral door de chauffeurspost. De cabine versmalt sterk naar de voorkant en plaatst de chauffeur hierdoor in een centrale positie. Dat lijkt zeer efficiënt op het gebied van zichtbereik (merken we tevens de afwezigheid op van achteruitkijkspiegels, waarbij alle maatregelen om de dode hoek uit te schakelen toevertrouwd worden aan camera’s en sensoren), maar op het gebied van opbergmogelijkheden zien we naast twee opbergvakken geen enkele praktische mogelijkheid binnen handbereik. Met andere woorden, de Tesla Semi lijkt ontwikkeld te zijn als de ‘bedrijfswagenversie’ van een sportwagen, maar niet als een echt transportmiddel.

Die indruk wordt nog bevestigd door de volgorde waarmee Elon Musk de troeven van zijn nieuwe troetelkind onthulde: een acceleratie van 0 tot 60 mijl/u in 20 seconden, daarbij toch slechts een autonomie van 300 tot 500 mijl op één volledige acculading, en tenslotte de verbruikscijfers (2 kWu/mijl, wat neerkomt op een prijs van 1.26 USD/mijl ten opzichte van de 1.51 USD/mijl voor een conventionele diesel).

Technisch gezien doet de Tesla Semi een beroep op vier elektrische motoren… en dat is zowat alles wat er reeds bekend is. Geen enkele informatie over het vermogen, het koppel of het leeggewicht van het voertuig. Op het vlak van veiligheid kondigt Tesla wel een noodremsysteem aan, een Lane Departure Warning en een ongevalswaarschuwing, wat volgens Elon Musk van de Tesla Semi de ‘veiligste vrachtwagen ter wereld’ maakt.

Tesla maakt uiteindelijk nog wel bekend dat de vrachtwagen gedekt wordt door een garantie voor één miljoen mijl en dat de productie zou starten in 2019… voor de klanten die de eerste exemplaren reserveren mits een betaling van 5000 USD.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!