Tegen 2023 zal Hyundai in Zwitserland 1000 vrachtwagens op waterstof hebben verkocht

 20/09/2018  Claude Yvens  Trucks
Tegen 2023 zal Hyundai in Zwitserland 1000 vrachtwagens op waterstof hebben verkocht

Op het IAA-salon van Hannover stelt Hyundai een truck op brandstofcellen voor die klaar is voor productie. Het een overeenkomst met een Zwitsers consortium die de levering moet mogelijk maken van 1000 exemplaren, verspreid over vijf jaar en dit vanaf 2019.

Het is een van de grootste verrassingen van het IAA-salon: een elektrische truck op brandstofcellen, klaar voor productie. De Hyundai Nexo zal bestaan uit een 4 x 2-trekker of een 6 x 2-motorwagen die tot 34 ton GVW kan halen. Zijn elektrische motor is goed voor 350 kW (470 pk) en een indrukwekkende koppel van 3400 Nm. Twee parallel gemonteerde brandstofcellen en acht waterstofreservoirs achter de cabine garanderen een actieradius van 400 km.

Hyundai heeft een overeenkomst ondertekend met de Zwitserse waterstoffabrikant H2Energy, die zich ertoe verbindt waterstof zonder fossiele brandstoffen te produceren (dit is immers meestal een van de bezwaren tegen aandrijving op waterstof) en een laadnetwerk voor 1000 voertuigen uit te bouwen. Het onderhoud van de brandstofcellen zal door Hyundai zelf gebeuren, de rest van het voertuig wordt toevertrouwd aan zijn onafhankelijke garages overal in Europa. Zowel Hyundai als H2Energy hebben benadrukt dat deze samenwerkingsovereenkomst niet mogelijk was geweest zonder de actieve steun van de Zwitserse vereniging H2 Association en de Zwitserse elektriciteitsproducenten.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!