Technische controle van landbouwvoertuigen in Vlaanderen: wijzigingen vanaf 2020

 24/12/2019  Michel Buckinx  Wetgeving, Trailer
Technische controle van landbouwvoertuigen in Vlaanderen: wijzigingen vanaf 2020

Vanaf 1 januari 2020 voert Vlaanderen enkele wijzigingen door aan de technische controle van landbouwaanhangwagens en landbouw- en bosbouwmachines.

Met betrekking tot de landbouwaanhangwagens (categorie R) is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de voertuigen die ontworpen zijn voor een snelheid van minder dan 40 km/u (Ra) en voertuigen die sneller gaan dan 40 km/u (Rb). Ra-voertuigen moeten naar de technische controle bij ingebruikname of wanneer ze van eigenaar veranderen. Rb-voertuigen moeten worden gekeurd bij ingebruikname, en moeten vervolgens jaarlijks worden gekeurd. Er is een overgangsmaatregel van toepassing voor voertuigen die voor 1 januari 2020 werden aangekocht, over een Proces-verbaal van Goedkeuring beschikken en nog niet zijn aangeboden bij de technische keuring.

Bij de landbouw- of bosbouwmachines (categorie S) moet er ook een onderscheid worden gemaakt tussen voertuigen die maximaal 40 km/u kunnen rijden (Sa) en voertuigen die sneller kunnen dan 40 km/u (Sb). De eerste categorie moet niet worden aangeboden bij de technische controle, terwijl Sb-voertuigen jaarlijks naar de keuring moeten.

Bij UPTR zijn ze alvast opgetogen met deze nieuwe regeling. Secretaris-generaal Michaël Reul vat het als volgt samen: “In functie van een eerlijke concurrentie moet iedereen zich aan dezelfde regels houden.”

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!