Sterke daling van de inschrijvingen

 03/09/2019  Claude Yvens  Trucks
Sterke daling van de inschrijvingen

Het viel te verwachten: de inschrijvingen van de vrachtwagens waren in augustus in vrije val. Dit is het onvermijdelijke gevolg van het ‘digitale tachograaf’-effect en (vooral) van een vertraging van de economische conjunctuur.

Volgens de recentste cijfers van Febiac zijn in augustus 2019 38% minder vrachtwagens ingeschreven dan in augustus 2018. Voor de voertuigen van minder dan 16 ton gaat het om een terugval van 30%. Uiteraard kunnen we hier de weerslag in zien van de massale inschrijvingen van voertuigen tijdens het eerste halfjaar, vóór de invoering van de nieuwe digitale tachograaf. Maar de afbuigende curve van de opleggers (die niets met de digitale tachograaf te maken hebben…) lijkt aan te geven dat de Belgische transporteurs een reëel wantrouwen beginnen te koesteren, zeker in vergelijking met 2018. De daling die in juni werd in gezet met -14,6%, wordt dan ook sterker: -30,8% in augustus.

Als we de acht eerste maanden van het jaar samentellen, blijft de balans wel nog positief: +5,43% bij de 16 ton en +7% bij het getrokken materieel.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!