Steeds meer sectoren zoeken ‘Transport- en Logistiekprofielen’

 03/09/2018  Claude Yvens  HR, Contract Logistics
Steeds meer sectoren zoeken ‘Transport- en Logistiekprofielen’

Het aantal jobaanbiedingen voor ‘Transport-, Logistiek- en Supply Chain’-profielen was nog nooit zo hoog. Maar we vinden ze niet hoofdzakelijk in de sector van het transport en de logistiek terug. Dat is de interessantste conclusie van de analyse van de jobaanbiedingen die elk halfjaar door Logistics in Wallonia wordt opgesteld. 

Tijdens het eerste halfjaar van 2018 waren in Franstalig België 1.446 jobaanbiedingen, wat een record is. De meest gezochte beroepen blijven de truckchauffeurs (179 zoekertjes), de Logistiek managers en Logistiekers, die samen goed zijn voor 148 zoekertjes en de Inkopers (138). Daarnaast tekent LiW op dat nog slechts 25% van de jobaanbiedingen uit de transport- en logistieke sector komen. Die sector wordt inmiddels op de voet gevolgd door de Levensmiddelen-, Bouw- en Automobielsector die de Groothandels en Overheidsdiensten hebben ingehaald, die vroeger actiever waren.

“Deze resultaten weerspiegelen twee sterk verschillende eigenschappen van de huidige arbeidsmarkt in onze regio. Enerzijds neemt het economisch herstel op tal van domeinen toe, wat de nood aan hooggekwalificeerde banen vergroot. Anderzijds tekenen zich steeds duidelijker twee verschijnselen af die een belangrijk obstakel voor die groei vormen: een toename van de kwantitatieve tekorten, zoals die van de truckchauffeurs, en van het tekort aan geschoolde arbeidskrachten, zoals dat van de inkopers. Bij die tekorten komen dan nog het imagoprobleem (of wat daarvan overblijft) van de ‘Transport-, Logistieke en Supplychain’-beroepen, en het schaarse aantal studenten dat bachelor- en masteropleidingen voor deze beroepen volgt. Uit het eerste halfjaar van 2018 blijkt nog geen verbetering, wat benadrukt dat op dit domein dringend iets moet worden ondernomen”, geven de auteurs van de studie aan.

 

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!