Sociale onderhandelingen PC 140 in het slop

 09/12/2013  Yannick Haesevoets  Economie
Sociale onderhandelingen PC 140 in het slop

De drie transportfederaties – Febetra, TLV en UPTR – uiten hun onvrede over het afspringen van de onderhandelingen voor een sectoraal akkoord voor PC 140. Die onderhandelingen werden eind vorige week stopgezet.

“In deze tijden van economische crisis is de grootste zorg van onze bedrijven proberen te overleven in een markt waar de internationale concurrentie moordend is en waar onze Belgische bedrijven nog extra benadeeld worden door de alom bekende loonkostenhandicap en een stijgende kostprijs”, aldus de federaties.

TLV, FEBETRA en UPTR hebben de mogelijkheid om flexibiliteit op jaarbasis in te voeren als voornaamste eis op de onderhandelingstafel gelegd. Deze mogelijkheid wordt geboden door de regering, maar moet op sectoraal niveau ingevoerd worden. “Hierdoor kunnen de transport en logistieke ondernemingen hun organisatie beter plannen en beter de pieken en dalen opvangen. Ook werknemers hebben hier baat bij. Zij kunnen hun recupuren immers opsparen en opnemen wanneer dat hen best uitkomt.”

De werknemersvertegenwoordigers weigeren evenwel om hierover te praten. Voor hen is jaarflexibiliteit geen optie. FEBETRA, TLV en UPTR betreuren de halsstarrige weigering van de vakbonden om mee te gaan in het verhaal van de jaarflexibiliteit. “Hierdoor brengen zij de toekomst van de al noodlijdende Belgische transport – en logistieke ondernemers nog meer in het gedrang”, besluiten de federaties.

Ontvangt u onze wekelijkse nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan hier in!